Εγκαινιάστηκε το τραμ του Τελ Αβίβ εν μέσω διαμαρτυριών

Εν μέσω διαδηλώσεων κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, και μέλη της κυβέρνησής του εγκαινίασαν το τραμ που θα εξυπηρετεί από σήμερα το Τελ Αβίβ και γειτονικούς δήμους.

Συγκεκριμένα, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε ανοιχτό χώρο στο κεντρικό αμαξοστάσιο της πόλης Πέταχ-Τίκβα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης, σε απόσταση 100 μέτρων από την εξέδρα,

όπου ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός και άλλοι επίσημοι χαιρέτισαν την έναρξη της λειτουργίας του έργου, η κατασκευή του οποίου άρχισε το 2015.

«Όσοι είναι υπέρ μας, αλλά και όσοι μας επικρίνουν, όλοι θα χρησιμοποιήσουν αυτό το τραμ», δήλωσε με έμφαση στην ομιλία του Ισραηλινός Πρωθυπουργός.

Το ωράριο λειτουργίας της γραμμής του τραμ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους σημαντικής μερίδας των κατοίκων του Τελ Αβίβ, που διαμαρτύρεται για την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπάρχουν δρομολόγια κατά τη διάρκεια του Εβραϊκού Σαββάτου και των επισήμων αργιών. Κατά την προχθεσινή τελική δοκιμή της λειτουργίας του συρμού, η Υπουργός Συγκοινωνιών Μίρι Ρέγκεβ αποδοκιμάσθηκε από ομάδα κατοίκων του Τελ Αβίβ, που διαμαρτύρονταν για την «πολιτική θρησκευτικής επιβολής» με αφορμή το ωράριο λειτουργίας του τραμ, και ειδικά στο Τελ Αβίβ με συντριπτικό ποσοστό εκκοσμικευμένου εβραϊκού πληθυσμού. Ανταπαντώντας στα συνθήματα των διαδηλωτών, η Υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε ότι «στο Τελ Αβίβ όπως και στις περισσότερες πόλεις της χώρας ισχύει το καθεστώς της λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, κατά το οποίο τηρούνται οι εβραϊκές αργίες».

«Όπως δεν κυκλοφορούν τα αστικά λεωφορεία στο Τελ Αβίβ, το ίδιο θα ισχύει και για το τραμ», κατέληξε η Υπουργός. Από την άλλη, ο νυν δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλνταΐ, αρνήθηκε να παραστεί στη σημερινή τελετή εγκαινίων, δηλώνοντας στην κρατική τηλεόραση ότι «θέλει με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτραπεί η λειτουργία του τραμ στις εβραϊκές αργίες».

Η γραμμή του τραμ συνδέει το Τελ Αβίβ με τους γειτονικούς του δήμους Πέταχ-Τίκβα, Μπνέι-Μπρακ, Ραμάτ-Γκαν και Μπατ-Γιάμ. Καλύπτει συνολικά 24 χιλιόμετρα, εκ των οποίων για τα 12 χιλιόμετρα ακολουθεί υπόγεια διαδρομή. Ο συνολικός αριθμός των στάσεων ανέρχεται σε 34 εκ των οποίων οι 10 είναι υπόγειες. Οι επίγειες στάσεις απέχουν μεταξύ τους κατά μέσο όρο 500 μέτρα, ενώ οι υπόγειες απέχουν ένα χιλιόμετρο μεταξύ τους. Υπολογίζεται ότι οι επιβιβάσεις θα φθάνουν τα 80 εκατομμύρια το χρόνο και θα απασχολεί 350 εργαζομένους. Το εισιτήριο για μία απλή διαδρομή θα στοιχίζει 1,33€ (5,50 σέκελ), αλλά εάν θα διανυθούν δύο ζώνες διατίμησης, το αντίτιμο θα ανέρχεται στα 2,90€ (12 σέκελ). Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι η τιμή του εισιτηρίου θα αυξηθεί, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασισθεί εάν οι αυξήσεις θα εφαρμοσθούν το 2024 ή το 2025. Τέλος, ο πρώτος συρμός θα ξεκινά στις 5:40 το πρωί και ο τελευταίος στις 22:34 το βράδυ, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής ο τελευταίος συρμός θα ξεκινά στις 16:00. Η ώρα λήξης των δρομολογίων τις καθημερινές αποτέλεσε ακόμα μία αιτία επικρίσεων από δημοσιεύματα αλλά και από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως εξαιτίας της έντονης νυχτερινής ζωής της πόλης που διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης.

Το συνολικό τελικό κόστος του έργου ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά είχε υπολογισθεί ότι θα στοίχιζε περί τα 2 δισ. ευρώ (8 δισ. σέκελ), τελικά κόστισε 4,5 δισ. ευρώ (18,7 δισ. σέκελ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα