ECOWAS: Θα επέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα αν χρειαστεί

Την πρόθεση να επέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα εάν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες για την ανατροπή του πραξικοπήματος εκεί, εξέφρασε την Πέμπτη το δυτικό αφρικανικό μπλοκ ECOWAS, ενώ η Γερμανία ζητά από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στους ηγέτες του πραξικοπήματος.

Το γερμανικό Yπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σε ανάρτησή του στο X (παλαιότερα γνωστό ως Twitter) ότι θέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στους ηγέτες του στρατιωτικού πραξικοπήματος του περασμένου μήνα στον Νίγηρα

που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας.

Η Yπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ είχε μιλήσει τηλεφωνικά τις τελευταίες ημέρες για τον Νίγηρα με την Yπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολοννά, τον Yπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και τον επικεφαλής της Επιτροπής Αφρικανικής Ένωσης, Μουσά Φακί.

«Η Γερμανία υποστηρίζει τις περιφερειακές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στον Νίγηρα. Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε τη συνταγματική τάξη», ανέφερε το Yπουργείο Εξωτερικών.

Τα σχόλια του Βερολίνου έγιναν, καθώς οι αρχηγοί του στρατού της Δυτικής Αφρικής συναντήθηκαν στην Γκάνα για να συντονίσουν μια πιθανή ένοπλη επέμβαση με στόχο την ανατροπή του πραξικοπήματος.

Στρατιωτικοί αξιωματικοί του Νίγηρα καθαίρεσαν τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου και αψήφησαν τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών, της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ECOWAS) και των δυτικών δυνάμεων να τον επαναφέρουν, με αποτέλεσμα οι αρχηγοί κρατών της Δυτικής Αφρικής να διατάξουν τη συγκέντρωση της δύναμης επιφυλακής.

«Ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι, αν όλα τα άλλα αποτύχουν, οι γενναίες δυνάμεις της Δυτικής Αφρικής...είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του καθήκοντος», δήλωσε ο Επίτροπος Πολιτικών Υποθέσεων, Ειρήνης και Ασφάλειας της ECOWAS, Αμπντέλ-Φατάου Μούσα.

«Με όλα τα διαθέσιμα μέσα, η συνταγματική τάξη θα αποκατασταθεί στη χώρα», είπε στους συγκεντρωμένους αρχηγούς άμυνας από χώρες μέλη, αναφέροντας παλαιότερες αναπτύξεις της ECOWAS στη Γκάμπια, τη Λιβερία και αλλού, ως παραδείγματα ετοιμότητας.

Ο Νίγηρας έχει στρατηγική σημασία πέρα από τη Δυτική Αφρική λόγω του ρόλου του ως κόμβου για ξένα στρατεύματα που συμμετέχουν στον αγώνα κατά των ισλαμιστών ανταρτών στην περιοχή του Σαχέλ και των αποθεμάτων ουρανίου και πετρελαίου του.

Οι δυτικές χώρες φοβούνται ότι η χούντα θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του γειτονικού Μαλί, όπου η στρατιωτική κυβέρνηση έδιωξε τα γαλλικά στρατεύματα και αντ' αυτού κάλεσε μισθοφόρους από τη ρωσική ομάδα Βάγκνερ, η οποία καλωσόρισε το πραξικόπημα στον Νίγηρα.

Στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, όπου μεγάλα πλήθη συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της ECOWAS και υπέρ των πραξικοπηματιών, οι κάτοικοι απέρριψαν την ιδέα μιας εξωτερικής παρέμβασης για την αποκατάσταση του εκλεγμένου προέδρου και της πολιτικής κυβέρνησης.

Η Γαλλία, ο πρώην αποικιακός ηγέτης του Νίγηρα, αρνήθηκε τις κατηγορίες της χούντας ότι επιδίωκε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα ή ότι είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της. Έχει δηλώσει ότι υποστήριξε τις προσπάθειες της ECOWAS για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Γαλλικά στρατεύματα, μαζί με αμερικανικές, γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις, είναι παρόντες στον Νίγηρα ως μέρος των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση των ισλαμιστών ανταρτών που έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και ανάγκασαν εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την τελευταία δεκαετία.

Ο Μούσα απέρριψε την κατηγορία ότι η ECOWAS χειραγωγείται από τη Γαλλία ή οποιαδήποτε άλλη εξωτερική δύναμη.

«Αυτό που ξεχνούν είναι ότι η ECOWAS είναι ένας οργανισμός που βασίζεται σε κανόνες. Έχουμε τα πρωτόκολλά μας, έχουμε τους κανόνες μας και είμαστε έτοιμοι να τα προστατεύσουμε», είπε.

«Γι' αυτό οι αρχηγοί κρατών λένε ότι αν χρειαστεί, θα πάμε στον Νίγηρα με τα δικά μας σώματα, τον δικό μας εξοπλισμό και τους δικούς μας πόρους για να βεβαιωθούμε ότι θα αποκαταστήσουμε τη συνταγματική τάξη. Εάν άλλοι εταίροι που αγαπούν τη δημοκρατία θέλουν να μας στηρίξουν, είναι ευπρόσδεκτοι», είπε.

Ο Μούσα κατηγόρησε τους πραξικοπηματίες του Νίγηρα ότι «έπαιξαν τη γάτα με το ποντίκι» με την ECOWAS αρνούμενοι να συναντηθούν με τους απεσταλμένους της και αναζητώντας δικαιολογίες για την ανάληψη της εξουσίας από αυτούς.

Είπε ότι τα περισσότερα από τα 15 κράτη μέλη του μπλοκ ήταν προετοιμασμένα να συμμετάσχουν στη δύναμη επιφυλακής που θα μπορούσε να επέμβει στον Νίγηρα. Οι εξαιρέσεις ήταν εκείνες που ήταν επίσης υπό στρατιωτική κυριαρχία - το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και η Γουινέα - και το μικροσκοπικό Πράσινο Ακρωτήρι.

Ο Μούσα επέκρινε την ανακοίνωση της χούντας ότι είχε στοιχεία για να δικάσει τον Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται για προδοσία. Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ECOWAS έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις συνθήκες κράτησής του.

Πηγή: ΚΥΠΕ-ΓΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα