Εγκαινίασαν Τριμερή ευκαιριών και προκλήσεων - VIDEO

Επιβεβαίωση των καλών σχέσεων και εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας σε πολλούς τομείς με την υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων συναντίληψης προχώρησαν Λευκωσία – Αθήνα – Αμάν στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης των τριών χωρών την Δευτέρα (16/1).

Νίκος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις που παρέθεσε μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων δήλωσε ότι της τρίμερους προηγήθηκε η διμερής διαβούλευση με τους Βασιλιά της Ιορδανίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν με την

Ιορδανία αφορούν τέσσερά σημαντικά κείμενα που άπτονται της Παιδείας, της οικονομικής και Τεχνικής συνεργασίας, της Υγείας, της Γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης.

Οι τομείς αυτοί αντανακλούν τις κοινές προκλήσεις για κοινή δράση τόνισε ο Πρόεδρος.

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η κοινή διακήρυξη αντανακλά την συναντίληψη ότι η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, στην ασφάλεια και την ευημερία. Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα, αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην κοινή μας πορεία. Εκ των σημαντικοτέρων προκλήσεων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

«Χαιρετίζουμε την αξιέπαινη πρωτοβουλία του βασιλιά της Ιορδανίας που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό» υπογράμμισε.

«Για την προσφυγική κρίση», είπε ο κ. Αναστασιάδης, «αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις που έχει Κύπρος και Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Ιορδανία στο πλαίσιο και της Ε.Ε.».

Αναφορές έγιναν και στο Κυπριακό με τον Προέδρο Αναστασιάδη να σημειώνει ότι το Κραν Μοντανα δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα λόγω των εμμονών της Τουρκίας για επεμβατικά δικαιώματα.

Επανέλαβε δε την βούληση για λύση και ευχαρίστησέ τον Ιορδανό Βασιλιά για την στήριξη προς επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε.

Αμπντάλα Β΄

Ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ δήλωσε ότι την δέσμευση των χωρών να συνεργαστούν στους τομείς της ενέργειας και των υδάτων και αλλά και των συνεργειών για ειρήνη στην περιοχή.

Μια μόνιμη τριμερής εταιρική σχέση που θα ωφελήσει τους λαούς και την ευρύτερη περιοχή, πρόσθεσε.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Κύπρου για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εάν δεν επιλυθεί δίκαια το πρόβλημα της Παλαιστίνης και το πρόβλημα που προκύπτει με το θέμα της Ιερουσαλήμ. Θα πρέπει να βασιστούμε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που διασφαλίζουν την βιωσιμότητα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την συνύπαρξη του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ.

Πρέπει να διασφαλίσουμε την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων και το στάτους κβο στους Αγίους Τόπους.

Η Ελλάδα, η Ιορδανία και η Κύπρος δεσμεύονται επίσης στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία παντού».

Καταλήγοντας ο βασιλιάς της Ιορδανίας πρόσθεσε ότι «πλαισιώνουμε τις προσπάθειες ως προς την διαχείριση του προσφυγικού και παίρνουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε όλο τον κόσμο και εσείς θα βοηθήσετε να αναδειχθούν στην ΕΕ τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιορδανία».

Αλέξης Τσίπρας

Με την σειρά του Έλληνας Πρωθυπουργίας έκανε λόγο για συνεργασία που έχει στρατηγική και προοπτική και για αυτό πρέπει να βασίζεται σε γερά θεμέλια.

Για το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι θέση της Ελλάδας για δίκαιη και βιώσιμή λύση στη βάση των Ηνωμένων εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου ως Ευρωπαϊκό κράτος χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Ενώ εξέφρασε την ευχή η Τουρκία να λειτουργήσει μέσα στις παραμέτρους των Η.Ε.

Σημείωσε ότι η τριμερής συνεργασία ΚύπρουΕλλάδας – Ιορδανίας θα πρέπει να έχει στρατηγική προοπτική και για το λόγο αυτό θα πρέπει να στηρίζεται σε γερά θεμέλια.

Είπε ότι η Ιορδανία φιλοξενεί 1.5 εκ. πρόσφυγες ενώ η Κύπρος και η Ελλάδα είναι χώρες πρώτης γραμμής και τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει ενεργά τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Είπε επίσης ότι επιβεβαιώθηκε η στήριξη της ενίσχυσης των σχέσεων Ιορδανίας – ΕΕ αφού η Ιορδανία είναι σημαντικός πυλώνας ασφαλείας στην περιοχή.

«Χαιρετίζουμε την αξιέπαινη πρωτοβουλία του βασιλιά της Ιορδανίας που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό».

«Για την προσφυγική κρίση», είπε ο κ. Αναστασιάδης, «αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις που έχει Κύπρος και Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Ιορδανία στο πλαίσιο και της Ε.Ε.».

Keywords
Τυχαία Θέματα