Έφυγε η Ευριδίκη Ματθαίου - Μέλος του Κινήματος «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν»

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 79 ετών η Ευρυδίκη (Βίκυ) Κεραμιδά Ματθαίου, μέλος της ομάδας «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν».

Η κηδεία θα τελεστεί αύριο 15 Μάρτιου στην εκκλησιά Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζίας.

«Η Ομάδα της Κίνησης οι Γυναίκες Επιστρέφουν μικρότερη από χθες, 13/3/23. Ένα μέλος της, η Βίκυ Ματθαίου έφυγε από τη  ζωή αφήνοντας τη σφραγίδα και παρουσία της στην Ιστορία που έγραψαν Οι Γυναίκες Επιστρέφουν. Βίκυ μας, σε αποχαιρετούμε, σήμερα, στην εξόδιο ακολουθία, διπλά στο σύζυγό σου Χριστόδουλο,

τα παιδιά σου Ματθαίο και Νεκτάριο, ευλογώντας την συγκυρία συνάντησης μας ευχόμενες ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Αιωνία  η μνήμη Σου», αναφέρει η Βάσω Πέτσα εκ μέρους του Κινήματος.

Το κίνημα

«Οι γυναίκες επιστρέφουν» είναι γυναικείο αντικατοχικό κίνημα που δημιουργήθηκε στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974 από ομάδα γυναικών, οι οποίες  προσπάθησαν από το 1975 μέχρι το 1989, μέσα από συντονισμένες ειρηνικές πορείες να αναλάβουν έναν ιδιαίτερο αγώνα κατά της κατοχής, με στόχο την κατάργηση των συρματοπλεγμάτων του Αττίλα. Γυναίκες διαφόρων κοινωνικών τάξεων, ηλικιών, επαγγελμάτων και πολιτικών αποχρώσεων συγκεντρώθηκαν και δημιούργησαν μία ομάδα δυναμική που για αρκετά χρόνια έδινε το 'παρών' της εντατικά με πορείες εντός κι εκτός Κύπρου.

Επικαλούμενες ότι είναι δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους αλλά και γενικότερα όλων των πολιτών να κινούνται ελεύθερα, ζώντας κατ’ επιθυμίαν και όχι όπου επιβάλλεται με όπλα, ξεκίνησαν την δράση τους.

Με πορείες προς την Αμμόχωστο, τον Άρρωνα, τον Άγιο Παύλο, τα Λύμπια, την Άχνα, χιλιάδες γυναίκες ύψωσαν το ανάστημά τους μπροστά στον τουρκικό στρατό, θεωρώντας καθήκον τους να κάνουν ό,τι μπορούσαν για την απελευθέρωση της πατρίδας τους.  Με δική τους πρωτοβουλία κατάφεραν να οργανωθούν, να συσπειρώσουν τις φωνές τους, να ακουστούν στο εξωτερικό, να ξεπεράσουν στερεότυπα και κομματικές γραμμές και να πετύχουν μικρές αλλά εντυπωσιακές νίκες ενάντια στην κατοχή.

Πληροφορίες από polignosi.com

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έφυγε, Ευριδίκη Ματθαίου #45 Μέλος, Κινήματος Οι Γυναίκες Επιστρέφουν,efyge, evridiki matthaiou #45 melos, kinimatos oi gynaikes epistrefoun