Ευθύνες σε Κυβέρνηση και Ξενοφώντος για Ακάμα καταλογίζει το ΑΚΕΛ

Ανακοίνωση με αφορμή την ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας που διέταξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, για τον Ακάμα, εξέδωσε το ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματά της επιβεβαιώνουν τα όσα το κόμμα επεσήμανε από την πρώτη στιγμή. 

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, είναι απορίας άξιο γιατί δεν αποδίδεται καμία ευθύνη, εφόσον στην έκθεση εντοπίζονται παραβιάσεις της νομοθεσίας και παρεκκλίσεις από τους νομικά δεσμευτικούς όρους. 

Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας

ότι κυβέρνηση και Υπουργός έχουν ευθύνες και οφείλουν να τις αναλάβουν.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση

Ο Υπουργός Γεωργίας αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει διοικητική έρευνα σχετικά με τις παρανομίες και τη μη εφαρμογή των νομικά δεσμευτικών όρων της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης  για την κατασκευή του οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, μετά από καταγγελίες και πιέσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Η διοικητική έρευνα  επιβεβαιώνει όσα επεσήμανε το ΑΚΕΛ από την πρώτη στιγμή.

Είναι όμως πραγματικά άξιο απορίας πώς ενώ εντοπίζονται τόσες παραβιάσεις της νομοθεσίας και υπάρχουν παρεκκλίσεις από τους νομικά δεσμευτικούς όρους, δεν αποδίδεται καμιά ευθύνη.

Από την διοικητική έρευνα προκύπτουν τρία συμπεράσματα.

Πρώτον,  υπάρχει ανάγκη, όπως τονίσαμε επανειλημμένα, συνολικής επαναξιολόγησης του σχεδιασμού και του τρόπου υλοποίησης του σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Δεύτερο, γίνεται παραδοχή από τον ίδιο τον Υπουργό ότι υπήρξαν παραλείψεις και αδιαφάνεια ως προς τον πραγματικό σχεδιασμό και τις επιπτώσεις από τα κατασκευαστικά έργα, των οποίων τα σχέδια δεν παρουσιάστηκαν από την αρμόδια Αρχή ενώπιον της ad-hoc Επιτροπής που αξιολόγησε τη μελέτη της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.

Τρίτον, το Τμήμα Δασών, ως αρμόδιο Τμήμα για έργα εντός Δασικής Περιοχής, θα μπορούσε να παρέμβει και να αποτρέψει όλα όσα συνέβησαν, αλλά δεν το έπραξε.

Είναι λοιπόν σαφές ότι η κυβέρνηση και  ο Υπουργός έχουν ευθύνες και οφείλουν να τις αναλάβουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα