Εύθραυστες ισορροπίες λίγες ώρες πριν το Εθνικό Συμβούλιο

Η ρήξη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, λίγες μόνο ώρες πριν την έκδοση Δελτίου Τύπου για το Κυπριακό, δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Λίγες ώρες μόλις πριν την ολοκλήρωση της τελευταίας συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί, στο πλαίσιο του εντατικοποιημένου διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού, οι σχέσεις μεταξύ των πυλώνων της πολιτικής σκηνής της χώρας, βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο.

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αποχώρησαν από τη χθεσινή Σύσκεψη Αρχηγών που αφορούσε τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί

η Κυβέρνηση στο εσωτερικό, πυροβολώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επιμονή του να μην ενημερώνει τα κόμματα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Α. Κυπριανού: Έλλειμμα στον τρόπο συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο

"Υπάρχει ένα έλλειμμα στον τρόπο με τον οποίο συζητούμε στο Εθνικό Συμβούλιο", δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού και αυτό σημείωσε "θα πρέπει να μας προβληματίσει".

Σε ότι αφορά την ουσία των διαπραγματεύσεων, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα όπως είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, το περιουσιακό και τα ζητήματα που αφορούν στο εδαφικό, τονίζοντας ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις. Όσο κοντά είμαστε για να έχουμε κατάληξη, είμαστε και άλλο τόσο κοντά στο να υπάρξει ναυάγιο.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι κάποιες από τις θέσεις της Τ/Κ πλευράς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη δική μας πλευρά.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ωστόσο ότι με βάση την ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο ίδιος θεωρεί ότι δεν υπάρχει τόσος έντονος λόγος ανησυχίας, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές.

Σιζόπουλος: Αποχωρήσαμε εξαιτίας των αιχμών του ΠτΔ για τη στάση της ΕΔΕΚ στο Κυπριακό

Μιλώντας στην πρώτη εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε ότι ο βασικός λόγος της χθεσινής του αποχώρησης από τη σύσκεψη των Αρχηγών στο προεδρικό, ήταν η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ενώ η ΕΔΕΚ αποδέχθηκε τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στο ομόφωνο ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, στην ουσία το κόμμα, την έχει απορρίψει.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υπέδειξε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι εάν υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει αθετήσει αυτό το ομόφωνο ψήφισμα ή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος. Αυτός σημείωσε, ήταν και ο λόγος της αποχώρησής του από τη σύσκεψη.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για απαξιωτικές συμπεριφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ν.Παπαδόπουλος: Στη χθεσινή σύσκεψη θα ήταν ορθό να συζητηθεί η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Μας ενδιαφέρει το συμφέρον του λαού, δήλωσε στην πρώτη εκπομπή του Ραδιο Πρώτο, ο Πρόεδρος Του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος διερωτήθηκε τι θα έπρεπε να συζητηθεί στη χθεσινή σύσκεψη. Το ΓεΣΥ του 2020, ή η σημερινή κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι ο λαός δικαιούται να γνωρίζει, τονίζοντας ότι αυτό το οποίο συζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια χειρότερη εκδοχή του σχεδίου Ανάν.

Γ.Περδίκης: Ο Ν.Παπαδόπουλος είχε ενημερώσει από πριν για την πρόθεση του να αποχωρήσει

Προσχεδιασμένη ήταν η αποχώρηση του Νικόλα Παπαδόπουλου από τη Σύσκεψη Αρχηγών στο Προεδρικό, σύμφωνα με τον Γ. Περδίκη.

Ο κ. Περδίκης σε δηλώσεις του στο "Πρωτοσέλιδο" του Σίγμα, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τους είχε αναφέρει τι είχε πρόθεση να κάνει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δε δεχόταν συζήτηση για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών ξεκαθάρισε ότι ευθύνη για το σκηνικό αυτό φέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι πάρα πολύ αρνητικός στην απαίτηση όλων των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ για ενημέρωση σε σχέση με το Κυπριακό πριν από την έκδοση δελτίου τύπου.

Χαρακτήρισε ως απαράδεκτη και αλαζονική τη στάση Αναστασιάδη αλλά και ως λανθασμένη την αποχώρηση των κομμάτων από τη χθεσινή σύσκεψη.

Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν αποχώρησε ο ίδιος, είπε, "Δε σημαίνει ότι θα έπρεπε να παίξουμε το παιχνίδι του Προέδρου και να αποχωρήσουμε, καθώς ξέρουμε τη σημασία που έχουν τα ζητήματα σαν το ΓεΣΥ για τον απλό πολίτη. Δε θα αφήναμε να περάσουν καταστροφικές πολιτικές από την κυβέρνηση.

"Ο λαός δε θα συγχωρέσει αυτόν που του απέκρυψε την αλήθεια" σημείωσε με νόημα ο κ. Περδίκης.

Γ.Λιλλήκας: Προβληματίζει τη Συμμαχία, συμμετοχή της στο Εθνικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος φέρει τεράστια ευθύνη για τη ρήξη μεταξύ των κομμάτων, σημείωσε ο Γ. Λιλλήκας. Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αξιοποιεί το Εθνικό Συμβούλιο και τις προτάσεις των κομμάτων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι προβληματίζει τη Συμμαχία αν πρέπει να παραμείνει στο Εθνικό Συμβούλιο ή όχι.

Keywords
Τυχαία Θέματα