Έφτασε η κρίσιμη ώρα για το Κυπριακό- Συνάντηση ΠτΔ- Λουτ

Το πρώτο τους τετ α τετ θα έχουν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:15 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το απόγευμα, η κα Λουτ θα μεταβεί στα κατεχόμενα όπου θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης, από το βράδυ του Σαββάτου που βρίσκεται στο νησί, ενημερωνόταν από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και την ομάδα της για όλα όσα αφορούν στις διαπραγματεύσεις.

Θα διερευνήσει

τις πιθανότητες επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Θα καταγράψει θέσεις και απόψεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Θα ακολουθήσουν επισκέψεις της, στην Άγκυρα, στην Αθήνα και στο Λονδίνο, μετά τις οποίες θα ετοιμάσει έκθεση ενημέρωσης του Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Τζειν Χολ Λουτ όπως αποκάλυψε το Σίγμα, θέλει να «κλειδώσει» νέα συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ε/κ πλευρά έχει ήδη ανταποκριθεί θετικά, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις από τον κατοχικό ηγέτη.

Το ενδεχόμενο τετ α τετ, λόγω του περιορισμένου διαστήματος παραμονής της κας Λουτ στην Κύπρο, τοποθετείται χρονικά όταν θα επιστρέψει από την περιοδεία της στις πρωτεύουσες των εγγυητριών δυνάμεων.

Στόχος της Λευκωσίας είναι να υπάρξει επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που έμειναν στον Κραν Μοντανά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη ετοιμάσει, όχι μόνο τα talking points που θα εγείρει, αλλά και φάκελο με έγγραφα, τον οποίο θα δώσει στην κα Λουτ, ώστε να διασφαλίσει την πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Αμερικανίδα διπλωμάτης στις διαβουλεύσεις της, δεν θα συνοδεύεται από την ομάδα της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αλλά από δικούς της συνεργάτες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα ενημερώσει τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σε σύσκεψη η οποία έχει ορισθεί για την ερχόμενη Δευτέρα (30/7).

Οι Πολιτικοί Αρχηγοί θα ενημερωθούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τόσο για τις εξελίξεις που προκύπτουν επί του Κυπριακού, μετά και τον διορισμό της Τζειν Χολ Λουτ, όσο και για τις εξελίξεις που έπονται στον ενεργειακό χάρτη.

Εν τω μεταξύ παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποιεί απόψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Keywords
Τυχαία Θέματα