Ευκαιρίες και κίνδυνοι για την ΕΕ από το Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε. Ο λαό της Βρετανίας με οριακή πλειοψηφία, δήλωσε την πρόθεση του για αποχώρηση από την «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Οι αγορές ως μια πρώτη αντίδραση, αντιμετωπίζουν μουδιασμένες την είδηση αυτή, με τη στερλίνα να πραγματοποιεί ελεύθερη πτώση αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο τριακονταετίας. Τα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται σε ρυθμούς κραχ.

Οι αγορές ωστόσο, έχουν την ικανότητα να βρίσκουν τις ισορροπίες τους. Αυτό που έχει τεράστια σημασία να αναλυθεί είναι οι πολιτικές διαστάσεις που θα έχει

σε επίπεδο ΕΕ η αποχώρηση αυτή.

Ευκαιρία για την ΕΕ η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο ΗΒ θα πρέπει να αξιολογηθεί και να εκτιμηθεί σωστά και με νηφαλιότητα, έτσι ώστε να βρει η ΕΕ τις αρχές και τις αξίες της», σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ, Δημήτρη Παπαδάκη.

Το ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη δεν είναι αν οι χώρες έχουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν από την ΕΕ και το πράττουν. Το σημαντικό που θα πρέπει να δουν και να αποφασίσουν οι Βρυξέλλες, είναι να υιοθετούνται πολιτικές που να φέρνουν τους λαούς κοντά στην ΕΕ και όχι να τους απομακρύνουν, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ.

Παρόμοια ήταν και η αντίδραση του ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αλλάξει πορεία πλεύσης η ΕΕ γιατί έχει αποδειχθεί πλέον με τον πιο εμφαντικό τρόπο ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές έχουν φέρει αποτελέσματα αρνητικά προς την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν θεωρήσουμε ότι το ΗΒ ακολουθούσε και μετέφερε τις θέσεις και τα συμφέροντα των ΗΠΑ, μέσα στην ΕΕ, τότε αποτελεί σημαντικό στοιχείο που πρέπει να καταγραφεί, ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν ένα δυνατό σύμμαχο εντός ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια από τις χώρες οι οποίες εξέφρασαν έντονες διαφωνίες σε σχέση με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Εξασφάλισε ακόμα και διαφοροποίηση και απαλλαγή από μέτρα τα οποία είχαν να κάνουν με την αποδοχή και φιλοξενία μεταναστών. Η αποχώρηση ως δεδομένο, είναι μια εξέλιξη η οποία αναμένεται να αποδυναμώσει τις φωνές, που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη μεταναστευτική ροή και την αλληλεγγύη σε αυτό το επίπεδο.

Θα πρέπει ωστόσο να θεωρήσουμε δεδομένο ότι μετά από τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης σε σχέση με την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ, θα προκύψει ένα καθεστώς ειδικής σχέσης μεταξύ των δυο. Δεν θα αποκοπεί εντελώς η επικοινωνία, η σχέση και οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ ΕΕ και ΗΒ, για το λόγο ότι είναι κοινή παραδοχή πως το ΗΒ δεν είναι αμελητέα χώρα.

Κίνδυνοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διάγει στο αμέσως επόμενο διάστημα, μια περίοδο ανασχηματισμού και αναδιαμόρφωσης της σύστασης αλλά και των πολιτικών της, σύμφωνα με εκτιμήσεις ευρωπαίων πολιτικών προσώπων.

Μετά από μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, η οποία επηρέασε και επηρεάζει ακόμα πολλές από τις χώρες της ΕΕ, ήρθε και η απόφαση για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, να καταστήσει ως επιτακτική ανάγκη την αλλαγή πλεύσης, σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη.

Ένας εκ των μεγαλυτέρων φόβων και κινδύνων για τους ευρωπαίους ηγέτες, είναι να μην ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα του ΗΒ, κάτι το οποίο ήδη έχει αρχίσει να συζητείτε έντονα σε χώρες της ΕΕ. Ακόμα κι αν αυτό δεν γίνει πραγματικότητα, θεωρείται σίγουρο ότι χώρε θα επιδιώκουν να αποδέχονται επιλεκτικά μέτρα και αποφάσεις της ΕΕ. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομοιογένεια και την κοινή πλεύση της ΕΕ, καθώς όπως τονίζει και ο κ. Παπαδάκης, «δεν μπορούν οι χώρες της ΕΕ να λειτουργούν και να αποδέχονται μέτρα και αποφάσεις α λα καρτ».

Κίνδυνος για την ΕΕ, είναι και το δεδομένο της παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον, από την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς τώρα η αντικατάσταση του εκτός απροόπτου θα γίνει από άτομο θετικό προς το Brexit. Το άτομο αυτό θα έχει την ευθύνη να διαπραγματευτεί με την ΕΕ την αποχώρηση του ΗΒ, κάτι που ενδεχομένως να φέρει τις σχέσεις των δυο στα άκρα. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η ΕΕ θα έχει να αντιμετωπίσει μια ακόμα μεγάλη δύναμη, η οποία διαχρονικά αποτελούσε σύμμαχο εκ των έσσω. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι προς όφελος ούτε της Βρετανίας.

Ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης, θεωρεί ότι η αποχώρηση ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μιας πρώτης τάξεως δώρο προς τη Γερμανία. Ανοίγει σημείωσε διάπλατα η πόρτα για μια Γερμανική Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα