Ευχές κι ανησυχίες

Οι πρώτες δηλώσεις των κομμάτων μετά την έναρξη της διαδικασίας στο Μον Πελεράν
Ο ΔΗΣΥ δήλωσε πως θα ήταν επιζήμιο και αντιπαραγωγικό αυτές τις ώρες, και ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει μάχες, να βρίσκεται το εσωτερικό μέτωπο σε «εμπόλεμη κατάσταση»

Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ο ΔΗΣΥ, ενόψει της διαπραγμάτευσης της Ελβετίας. Το κυβερνών κόμμα ζήτησε απ' όλους να στηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτήν του την προσπάθεια. «Θα ήταν επιζήμιο αλλά και αντιπαραγωγικό αυτές τις ώρες, και ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δίδει μάχες για τη λύση

του Κυπριακού στο εξωτερικό, το εσωτερικό μέτωπο να βρίσκεται σε "εμπόλεμη κατάσταση" με δηλώσεις και αντιδηλώσεις», επεσήμανε ο ΔΗΣΥ.

Θέση μας είναι πως θα πρέπει οι αντιπαραθέσεις να αποφευχθούν και υπάρχει αρκετός χρόνος μετέπειτα για να ακουστούν όλα τα πολιτικά επιχειρήματα και απόψεις αλλά και η όποια κριτική, η οποία είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη όταν αυτή εμπίπτει στα πλαίσια του πολιτικού λόγου, πρόσθεσε. Ευχήθηκε, παράλληλα, στον Νίκο Αναστασιάδη καλή επιτυχία στο Μον Πελεράν.

Να μη δεσμευθεί για διάσκεψη
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ευχήθηκε, από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πετύχει τις δίκαιες διεκδικήσεις της ε/κ πλευράς για σημαντική επιστροφή εδαφών και να κατοχυρώσει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς παρεκκλίσεις.

Ανέφερε, ωστόσο, πως οι διαπραγματεύσεις αυτές διεξάγονται υπό το εκβιαστικό δίλημμα «λύση μέχρι το τέλος του 2016 ή προσάρτηση». «Θα έπρεπε η Κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια να είχε αντιδράσει και να είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο ή την απειλή της προσάρτησης», τόνισε.

Εξέφρασε, παράλληλα, ανησυχία για τη δήλωση Ακιντζί ότι δεν θα καταθέσει χάρτη, παραπέμποντάς τον σε μια πολυμερή διάσκεψη. «Με κανέναν τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να δεσμευτεί σε μιαν οποιαδήποτε διάσκεψη, οποιασδήποτε μορφής, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό επί του χάρτη», υπέδειξε.

Όχι σε αγώνες αυτοδικαίωσης
«Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έκανε και πάλι λόγο για λύση εντός του 2016 και έδωσε στην έναρξη της διαπραγμάτευσης στο Μον Πελεράν πανηγυρικό τόνο, ο οποίος δεν αντικατοπτρίζει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών σε σημαντικά ζητήματα σε όλα τα κεφάλαια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιάννης Σελινόπουλος.

Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι η ατζέντα στο ελβετικό θέρετρο δεν αφορά μόνο στο κεφάλαιο του Εδαφικού σε συνάρτηση με το Περιουσιακό, όπως ανακοίνωνε ότι θα επιδιώξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά εκκρεμότητες από όλα τα κεφάλαια, ανέφερε, υποστηρίζοντας πως ο οδικός χάρτης που είχε ανακοινωθεί ως συμφωνία από τον Μουσταφά Ακιντζί και αρνήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εφαρμόζεται κατά γράμμα.

«Ελπίζουμε», τόνισε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τουλάχιστον να τηρήσει τις κόκκινες γραμμές που ανέφερε στη διακαναλική και να μη συναινέσει στην πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης, εάν πρώτα η Τουρκία, μετά τη συζήτηση των κριτηρίων, δεν καταθέσει χάρτη για το εδαφικό». Επεσήμανε, δε, πως οι αγώνες αυτοδικαίωσης για το σχέδιο Ανάν δεν χωρούν στο εθνικό θέμα.

Ας βοηθήσουν
Την ώρα που στο Μον Πελεράν ξεκινούν οι συνομιλίες δίνοντας μάλιστα και πανηγυρικό τόνο η παρουσία του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να ανησυχούν για τις εξελίξεις, επεσήμανε το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών στη δική του ανακοίνωση. «Οι προσδοκίες από τις συνομιλίες της Ελβετίας είναι υψηλές, όμως οι ανησυχίες μας το ίδιο μεγάλες. Παρά το παρασκηνιακό παιχνίδι της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και μήνες, σιγά σιγά οι Ευρωπαίοι αρχίζουν και συμμερίζονται τις ανησυχίες μας για το Κυπριακό.

Έστω και τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι τα όσα, υπερβολικά, θέτει η Τουρκία στις συνομιλίες για το Κυπριακό, εφόσον γίνουν δεκτά, θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα», σημείωσαν. «Είναι γεγονός ότι η Ε.Ε. απέφυγε να εμπλακεί ενεργά στις συνομιλίες, αλλά έστω και τώρα θα μπορούσε να προσφέρει μία σημαντική βοήθεια, όπως στο θέμα της ασφάλειας», επεσήμαναν ακόμη.

Να μη γίνουν χιονοστιβάδα
«Ας ελπίσουμε ότι τα χιόνια της Ελβετίας δεν θα μετατραπούν σε χιονοστιβάδα, που θα καταπλακώσει και θα θάψει τα ιστορικά και νόμιμα δίκαια του λαού», ανέφερε το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του. Δήλωσε ότι δεν τρέφει ελπίδες για την έκβαση των συνομιλιών, καθώς το αποτέλεσμα είναι καταδικασμένο κάτω από τις πιέσεις των εκβιασμών της Τουρκίας και τις παράλογες αξιώσεις του κατοχικού μορφώματος.

«Πόσω μάλλον όταν συνεχίζουμε να εμμένουμε στις εσφαλμένες συνομιλίες που βασίζονται στα πλαίσια δικοινοτικής διαφοράς», τόνισε. Όσο δεν έχουμε το σθένος και την τόλμη να απαιτήσουμε όσα μας ανήκουν και να τοποθετήσουμε το πρόβλημά μας στην ορθή του βάση, άλλο τόσο το Κυπριακό θα παραπαίει, σημείωσε. «Καλούμε τον λαό να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, γιατί οι μέρες που έπονται δεν θα είναι οι ευνοϊκότερες», κατέληξε το ΕΛΑΜ.

Οι πρώτες ανταποκρίσεις από τα ΜΜΕ των κατεχομένων
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο απεσταλμένος της «Κίπρις Ποστασί» έγραψε στην πρώτη του ανταπόκριση για φιλικό περιβάλλον, δίδοντας έμφαση στη φωτογραφία που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γεμίζει το ποτήρι του Μουσταφά Ακιντζί με νερό λίγο πριν πάρει τη θέση του ανάμεσά τους ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Τα τ/κ ΜΜΕ προέταξαν το σημείο της αναφοράς του κ. Μπαν σε αριθμό δύσκολων και ευαίσθητων θεμάτων που έχουν απομείνει στις διαπραγματεύσεις. Η «Γενί Ντουζέν» έχει τίτλο την έκκληση του Γ.Γ. προς τις εγγυήτριες δυνάμεις να στηρίξουν τη βούληση που υπάρχει για λύση.

Χθες δεν υπήρξε καμία ανάρτηση σε λογαριασμό μέσου κοινωνικής δικτύωσης του Ακιντζί. Με τρία τουίτ ο σύνδεσμος Τ/κ επιχειρηματιών ενθαρρύνει τους ηγέτες να προχωρήσουν και με αναφορά και προς τα ΗΕ γράφει ότι έχουν καθήκον να υπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα και την περιοχή.

«Το εδαφικό και όλα τα άλλα θέματα στο τραπέζι» έχει τίτλο η ιστοσελίδα της «Κίπρις», που κατέγραψε τα όσα έγιναν το πρωί στο Λε Μιραντόρ με τη χρονική σειρά. «Τα αφτιά και τα μάτια της Κύπρου στην Ελβετία», γράφει στη δική της ιστοσελίδα η «Χαβαντίς».

Keywords
Τυχαία Θέματα