ΕΥ Κύπρου: Πρόγευμα εργασίας

Η ΕΥ Κύπρου διοργάνωσε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, πρόγευμα εργασίας με θέμα «Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 17 (IFRS 17) για Ασφαλιστικά Συμβόλαια και Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (IFRS 9) για Χρηματοοικονομικά Εργαλεία: Προκλήσεις και η αρχή μίας νέας εποχής οικονομικών αναφορών για τις ασφαλιστικές εταιρείες», στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο συνέταιρος και επικεφαλής διεθνώς του τμήματος Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς για Ασφαλιστικές Εταιρείες της ΕΥ, ο οποίος παρουσίασε

τα κύρια χαρακτηριστικά των νέων λογιστικών προτύπων και ανέλυσε τις προκλήσεις εφαρμογής τους για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Στο πρόγευμα εργασίας παρευρέθηκαν πέραν των 50 διευθυντικών στελεχών από ασφαλιστικές εταιρείες και εποπτικές αρχές. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα νέα λογιστικά πρότυπα τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της συγκρισιμότητας και της διαφάνειας των λογιστικών πρακτικών – ιδιαίτερα μέσω της ενισχυμένης γνωστοποίησης πληροφοριών που σχετίζονται με τις αποτιμήσεις, τις αποδόσεις και τα ρίσκα – καθώς, επίσης, και την υιοθέτηση λογιστικών πλαισίων που βασίζονται σε συγκεκριμένες αρχές.

Ο συνέταιρος και επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, Σάββας Πεντάρης, δήλωσε σχετικά:

«Το διεθνές λογιστικό πρότυπο IFRS 17 είναι η μεγαλύτερη αλλαγή σε λογιστικά θέματα εδώ και πολλά χρόνια. Αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής. Μετά από 20 περίπου χρόνια συζητήσεων, το νέο πρότυπο θα δώσει στους χρήστες των χρηματοοικονομικών πληροφοριών μια εντελώς νέα αντίληψη των οικονομικών λογαριασμών. Αναμένεται ότι θα φέρει μεγαλύτερη συγκρισιμότητα και διαφάνεια σχετικά με την κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών, και θα δώσει στους χρήστες των λογαριασμών περισσότερη πληροφόρηση σε σχέση με την ευρωστία των εν λόγω εταιρειών. Ο αντίκτυπος θα διαφέρει σημαντικά από εταιρεία σε εταιρεία, ανάλογα με τις προηγούμενες λογιστικές πρακτικές και πολιτικές. Όμως, είμαστε σίγουροι ότι θα δούμε πολλές και διαφορετικές επιπτώσεις στους οικονομικούς λογαριασμούς».

Η εφαρμογή των λογιστικών αυτών αλλαγών θα απαιτήσει ιδιαίτερη προσπάθεια εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιαίτερα για το σχεδιασμό νέων συστημάτων αποτίμησης και αναφοράς και τη συγκέντρωση δεδομένων για την εκπλήρωση των σημαντικών υποχρεώσεων γνωστοποίησης. Αυτό το μεγάλο έργο προσαρμογής δεν περιορίζεται στις αναλογιστικές και οικονομικές λειτουργίες των ασφαλιστικών εταιρειών, συνεπώς ένα ευρύ φάσμα εσωτερικών και εξωτερικών ενδιαφερομένων θα πρέπει να ενημερωθεί και να κατανοήσει τις επιχειρηματικές επιπτώσεις του.

Η επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, Χριστίνα Αγαθαγγέλου, δηλώνει σχετικά:

«Η προετοιμασία για την εισαγωγή και η εφαρμογή του νέου προτύπου θα παρουσιάσει προκλήσεις. Θα απαιτηθεί ουσιαστική προσπάθεια, καθώς και νέα ή αναβαθμισμένα συστήματα, διαδικασίες και έλεγχοι. Γι’ αυτό το λόγο, οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν τις απαιτήσεις, να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις και να προετοιμαστούν αποτελεσματικά για την έγκαιρη εφαρμογή του.»

Keywords
Τυχαία Θέματα