ΕΕ:Έκθεση καταπέλτης για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Κύπρο

Στο σκαμνί στήνει την Κύπρο η γενική διεύθυνση για τις εσωτερικές πολιτικές της ΕΕ, για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, στα δικαιώματα των πολιτών στο νησί μας. Ένα μήνα διορία δίδει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στις υπηρεσίες του κράτους, να τοποθετηθούν επί της έκθεσης.

Καταπέλτης για την Κύπρο η έκθεση του ευρωκοινοβουλίου

για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Η ανάλυση ετοιμάστηκε για επτά χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, για την οποία καταγράφεται σοβαρό πλήγμα στη στέγη, την παιδεία, την υγεία, τη δικαιοσύνη και την ελεύθερη έκφραση.

«Υπάρχουν παιδιά που διανύουν χιλιόμετρα για να πάνε σχολείο, προβλήματα στην παιδεία, θέματα δικαιοσύνης, θέματα παραβιάζονται ή θίγονται λόγω κρίσης, σκληροί χαρακτηρισμοί κατά της αστυνομίας», δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Σοφοκλής Φυττής.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η φτώχεια στην Κύπρο φτάνει το 27,8%, στο γενικό πληθυσμό.

Στα συμπεράσματα καταγράφεται μεταξύ άλλων ότι:

-Οι πολίτες για να επισκεφτούν τις πρώτες βοήθειες πληρώνουν 10 ευρώ χωρίς να γίνεται εισοδηματική διάκριση και να λαμβάνεται υπόψη η θεραπεία.

- Η αστυνομία χρησιμοποιεί υπέρμετρη βία κατά των μεταναστών

-Ανέκαθεν η παιδεία ήταν δωρεάν, το κόστος όμως αγοράς στολής και άλλου εξοπλισμού δεν έχει μειωθεί παρά την κρίση και την ανεργία.

«Από τα συμπεράσματα της έκθεσης προκύπτει ότι η σαρωτική καταπάτηση δεν έπληξε μόνο τα οικονομικά δικαιώματα των πολιτών και την κατακρήμνιση του βιοτικού τους επιπέδου, αλλά σχετίζεται με την καταπάτηση κοινωνικών δικαιωμάτων τους στην προσπάθεια να καταπνιγούν οι αντιδράσεις τους για τα μέτρα λιτότητας», δήλωσε εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η Σκεύη Κουκουμά.

Άγνοια για την έκθεση διατύπωσαν οι αρμόδιοι των κρατικών υπηρεσιών, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, καθώς θεωρούν ότι κάποια στοιχεία δεν είναι ορθά ή παρουσιάζουν το στοιχείο της υπερβολής.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων έδωσε ένα μήνα διορία στις υπηρεσίες του κράτους να μελετήσουν την έκθεση και να τοποθετηθούν. Συζήτηση θα πραγματοποιηθεί και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα