ΕΕ: Κυρώσεις σε Λευκορωσία και προτάσεις για Βαρώσια

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης με βασικές θεματικές: Λευκορωσία, Δυτικά Βαλκάνια, Σαχέλ και Βαρώσια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δώσει ισχυρή απάντηση και ηχηρή προειδοποίηση προς τη Λευκορωσία, καθώς το καθεστώς Λουκασένκο εργαλοιοποιεί με τον προκλητικότερο τρόπο το μεταναστευτικό.

Ο Γιοζέπ Μπορέλ έχει συνομιλήσει και με τον ΓΓ του ΟΗΕ

για την επί του πεδίου δράση, αλλά η προτεραιότητα είναι να σταματήσουν οι ροές προς τα σύνορα της Λευκορωσίας με χώρες της Ένωσης. Συμπληρωματικό πρόβλημα επί του πεδίου είναι και η ανθρωπιστική διάσταση για την οποία η Ένωση εκτιμά ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο από τη Λευκορωσία και χρειάζεται να δοθεί διέξοδος με τη βοήθεια του ΟΗΕ.

Οι κυρώσεις που θα αποφασιστούν σήμερα στρέφονται κατά προσώπων που διευκολύνουν την παράνομη είσοδο μεταναστών προς την Ένωση και κυρίως κατά της λευκορωσικής εταιρίας BELAVIA.

Για τα Βαρώσια, ο Γιοζέπ Μπορέλ άφησε να εννοηθεί ότι οι κυρώσεις που περιλαμβλανονται στο έγγραφο επιλογών θα είναι επίσης ισχυρές καθώς θα προκαλούν απομόνωση της περιοχής, αποθαρρύνοντας την τουριστική εκμετάλλευση και μέσω αυτής δεν θα αποδέχονται την αλλαγή στο καθεστώς της περίκλειστης ζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί και με τον ΟΗΕ για την προετοιμασία της πρότασης κυρώσεων, που θα συζητηθεί οριστικά στο συμβούλιο του Δεκεμβρίου, καθώς – όπως ανέφερε πριν λίγες ημέρες ανώτερος Ευρωπαίος Αξιωματούχος – τα Βαρώσια είναι ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο της γενικής προσέγγισης επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα ότι έτσι θα υποδειχθούν στην Τουρκία οι κόκκινες γραμμές στο θέμα των Βαρωσίων.

Η ανατολική γειτονία παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΕ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αλλά το σημαντικότερο στοιχείο της σημερινής ημέρας, πέραν της κρίσης στα πολωνικά σύνορα, είναι η έναρξη της συζήτησης για τη λεγόμενη στρατηγική πυξίδα της Ένωσης, δηλαδή το πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας των κρατών μελών στην επιχειρησιακή αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.

Σχηματικά, συζητείται η συγκρότηση ενός ανεξάρτητου στρατιωτικού ευρωπαϊκού μηχανισμού, που θα συνεργάζεται ωστόσο και με το ΝΑΤΟ, καθώς 21 από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης μετέχουν στο συνασπισμό των 30 χωρών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Νωρίς το πρωί, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της Προεδρίας του στη Διαδικασία Συνεργασίας στην νοτιοανατολική Ευρώπη παρέθεσε πρωινό εργασίας των Υπουργών με συμμετοχή των ομολόγων του από κράτη-μέλη της Ένωσης, του ύπατου εκπροσώπου Γιοζεπ Μπορέλ, του Επιτρόπου Όλιβερ Βαρχέλι με επίκεντρο την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και την περιφερειακή συνεργασία.

Πηγή: ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυρώσεις, Λευκορωσία, Βαρώσια,kyroseis, lefkorosia, varosia