ΕΕ και ΝΑΤΟ συμφωνούν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους

H συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ παραμένει βασική πολιτική προτεραιότητα, όπως διαπιστώθηκε από τους Υπουργούς της Συμμαχίας και της ΕΕ, που συνεδρίασαν ατύπως στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο υπουργικής διάσκεψης του ΝΑΤΟ, παρουσία και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ

Τίλλερσον.

Οι Υπουργοί εξέδωσαν κοινή δήλωση επτά σημείων, με την ποία δίνουν διευκρινίσεις σε σχέση με την ενίσχυση της ικανότητας της Ένωσης να ενεργεί ως φορέας παροχής ασφάλειας και στην ενίσχυση της ικανότητάς της να συνεργάζεται με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ.

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών, μετά την άτυπη συνεδρίαση, εκφράζει την ικανοποίησή του για την περαιτέρω πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή της κοινής δέσμης προτάσεων (42 δράσεις) και αναγνωρίζει τη δεύτερη έκθεση προόδου που υπέβαλαν από κοινού η Ύπατη Εκπρόσωπος (που είναι ταυτόχρονα και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Άμυνας) και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 6ης Δεκεμβρίου 2016.

Με στόχο την εδραίωση της προόδου και την εξασφάλιση περαιτέρω προόδου σε όλους τους τομείς που απαριθμούνται στην κοινή δήλωση, το Συμβούλιο εγκρίνει περαιτέρω συγκεκριμένες δράσεις για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης που εκπόνησαν από κοινού η ΕΕ (η ΕΥΕΔ και οι υπηρεσίες της Επιτροπής, με τον ΕΟΑ) και το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων νέων θεμάτων όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι γυναίκες, η ειρήνη και η ασφάλεια και η στρατιωτική κινητικότητα.

Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί με πνεύμα πλήρους διαφάνειας και ανοικτού πνεύματος, με πλήρη σεβασμό της αυτονομίας και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και των δύο οργανισμών και σε στενή συνεργασία και πλήρη συμμετοχή των κρατών μελών. Βασίζεται στις αρχές της ένταξης και της αμοιβαιότητας, με την επιφύλαξη του ειδικού χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας οποιουδήποτε κράτους μέλους.

Επιβεβαιώνει ακόμη ότι η κοινή δέσμη προτάσεων δεν αποτελεί αυτόνομο έγγραφο και πρέπει να διαβάζεται σε συνδυασμό με τα παρόντα συμπεράσματα του Συμβουλίου, τα οποία και τα δύο θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τις αρχές που εκτίθενται ανωτέρω. Η κοινή δέσμη νέων προτάσεων εγκρίνεται σε μια παράλληλη διαδικασία από το ΝΑΤΟ μέσω του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.

Επιπλέον το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ και, εν προκειμένω, το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη θετική συμβολή των κρατών μελών της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο υποστηρίζει σθεναρά τη συνέχιση τους.

Τέλος, το Συμβούλιο καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο κ. Μογκερινι να συνεχίσει την πρόοδο της εφαρμογής της συνεργασίας σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, διασφαλίζοντας την πλήρη συμμετοχή και διαφάνεια τους, και προσβλέπει στη λήψη της επόμενης έκθεσης τον Ιούνιο του 2018, ετησίως στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά την Υπουργική Διάσκεψη της ΕΕ, οι Υπουργοί Εξωτερικών η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και ο υφυπουργός των ΗΠΑ συζήτησαν πώς να ενισχύσουν τη διατλαντική συνεργασία σε μείζονες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως το εμπόριο, η αλλαγή του κλίματος καθώς και ορισμένα θέματα ασφάλειας και γεωπολιτικής σημασίας κοινού ενδιαφέροντος.

"Η συνάντησή μας σήμερα επιβεβαίωσε τη σημασία που αποδίδουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες στη στενή εταιρική σχέση και συνεργασία τους. Πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε ότι είναι επίσης μια ευκαιρία συλλογικής ανανέωσης της δέσμευσής μας για στενή συνεργασία σε πολλούς σημαντικούς φακέλους", δήλωσε σχετικά η Φ.Μογκερίνι.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών ασχολήθηκαν με πιεστικά ζητήματα σχετικά με τη διεθνή ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, της κατάστασης στη Συρία, της προσέγγισης της Ρωσίας και της συνεργασίας με την Ουκρανία και των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.

Η συνάντηση αποτέλεσε επίσης ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τη σημασία της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, της JCPOA, όπως υπογραμμίζεται στη δήλωση της ΕΕ της 16ης Οκτωβρίου 2017.

Οι Υπουργοί τόνισαν ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι στρατηγικοί εταίροι και μοιράζονται κοινές αξίες, αρχές και συμφέροντα για την αντιμετώπιση κοινών παγκόσμιων προκλήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα