ΕΕ: Επιβλήθηκαν κυρώσεις στον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας

Το Συμβούλιο των κρατών μελών της  ΕΕ αποφάσισε σήμερα να προσθέσει τον Faisal Mekdad στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ για τη Συρία, υπό το φως του πρόσφατου διορισμού του ως Υπουργού Εξωτερικών. Αυτή η απόφαση ανεβάζει σε 289 τον συνολικό αριθμό ατόμων που στοχεύουν στην απαγόρευση ταξιδιού και στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. 70 οντότητες υπόκεινται επίσης σε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα κατά του συριακού καθεστώτος θεσπίστηκαν το

2011, ως απάντηση στη βίαιη καταστολή του συριακού άμαχου πληθυσμού. Εταιρείες και εξέχοντες επιχειρηματίες που επωφελούνται από τους δεσμούς τους με το καθεστώς και από την πολεμική οικονομία υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις.

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που εγκρίθηκαν από την ΕΕ περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου, περιορισμούς σε ορισμένες επενδύσεις, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η κεντρική τράπεζα της Συρίας στην ΕΕ και περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή ή για την παρακολούθηση των διαδικτυακών ή τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Το Συμβούλιο παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στη σύγκρουση της Συρίας. Κάθε απόφαση παράτασης των κυρώσεων λαμβάνεται σε ετήσια βάση. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μόνιμης και αξιόπιστης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία βάσει του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ανακοινωθέντος της Γενεύης του 2012.

Διαβάστε επίσης: Νέες αποκαλύψεις για την έκρηξη Λιβάνου: Οι «πραγματικοί» ένοχοι και η Κύπρος

Keywords
Τυχαία Θέματα