Μόνο Κυπριακό και Γενεύη!

Το Κυπριακό και οι προετοιμασίες αλλά και οι εξελίξεις σε σχέση με τη προσεχή διάσκεψη στη Γενεύη κυριαρχεί στις εφημερίδες την Πέμπτη.

Προβάλλονται επίσης, μεταξύ άλλων, η πρόθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης να καταπολεμήσει τις καταχρήσεις στις άδειες ασθενείας στο Υπουργείο του, δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα χθες για τις έρευνες για την οικονομία, η μείωση των θανατηφόρων συγκρούσεων και η σύγκληση του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ στις 9 Ιανουαρίου,

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Άριστοι οιωνοί για τη Γενεύη» γράφει ότι με θετικά δεδομένα ξεκινούν οι συνομιλίες

στη Γενεύη και ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας στη διαπραγμάτευση αλλά μόνο αναβολή ή καθυστέρηση. Αλλού γράφει ότι σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθη η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος ενημέρωσε αναλυτικά τους άγιους συνοδικούς για όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στη συνέχεια απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εκατοντάδες άτομα έχουν προσβληθεί από ιώσεις γαστρεντερίτιδας λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, γρίπη Η1Ν1 και Η2Ν3 και ότι συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου κυρίως σε ηλικιωμένους.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Πενταμερής θα είναι η διάσκεψη, παραδέχθηκε ο Πρόεδρος» γράφει στο κύριο της θέμα ότι εν μέσω κλίματος έντονων αντιπαραθέσεων συνεδριάζει σήμερα για τελευταία φορά πριν από τη Γενεύη, το Εθνικό Συμβούλιο και ότι τα κόμματα εξαπέλυσαν χθες δριμεία επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Νίκο Αναστασιάδη να τους καλεί να σοβαρευτούν. Αλλού γράφει ότι στο τελικό στάδιο βρίσκονται έρευνες για κάποιες από τις υποθέσεις για την κατάρρευση της οικονομίας και αναμένεται να καταχωρισθούν σύντομα στο Δικαστήριο, όπως δήλωσε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, αλλά και ότι υπάρχουν άλλες υποθέσεις για τις οποίες απαιτείται περισσότερος χρόνος διερεύνησης και οι προσπάθειες συνεχίζονται. Αλλού γράφει ότι νέα βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα το Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κοστούμι για πενταμερή» γράφει ότι πενταμερής θα είναι η Διάσκεψη της Γενεύης, στην έναρξη της οποίας στις 12 Ιανουαρίου θα παραστεί ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και προσθέτει ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές ως προς την παρουσία των μερών, ενώ γράφει επίσης ότι πολλές και ουσιαστικές ερωτήσεις τέθηκαν από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι σημαντική μείωση 20% στις θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις κατάφερε η Αστυνομία μέσα από τα μέτρα που έχει λάβει και τις εκστρατείες της που διοργάνωσε σε σχεδόν καθημερινή βάση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μέσα σε 15 ημέρες αυξήθηκε η τιμή της βενζίνης κατά 4 σεντ το λίτρο.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πυρετώδεις διεργασίες εντός και εκτός» ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επαναβεβαίωσαν χθες τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη και ότι οι αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη για τη σύνθεση της διάσκεψης προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Αλλού γράφει ότι στις 9 Ιανουαρίου συνέρχεται το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ για στήριξη της προσπάθειας λύσης και ότι η μόνιμη επιτροπή του φόρουμ, η οποία αποτελείται από τις οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, TURK-SEN, DEV-IS και KTAMS, υπογράμμισε χθες την ενεργητική στήριξή της στη διαδικασία των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι υπεγράφη χθες η συμφωνία – πλαίσιο μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ και ΣΕΚ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ο Νικολάου στοχοποιεί τις ψεύτικες άδειες ασθενείας» και γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα συναντηθεί εντός των ημερών με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και υποσχέθηκε να βρει τρόπους για να τερματιστεί η κατάχρηση των αδειών ασθενείας εντός του Υπουργείου του, περιλαμβανομένης της Αστυνομίας και των Φυλακών. Αλλού γράφει ότι 23χρονος Ινδός φοιτητής έχασε τη ζωή του και ακόμη τρεις τραυματίστηκαν, ο ένας εξ αυτών κρίσιμα, μετά από επίθεση με μαχαίρι τα ξημερώματα στη Δερύνεια. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι η διάσκεψη της Γενεύης θα έχει μορφή πενταμερούς με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα