Έδωσαν τα χέρια Χάρης και συντεχνίες - Αίρονται τα μέτρα

Τα βρήκαν τελικά οι συντεχνίες των εργαζομένων στον κρατικό και ημικρατικό τομέα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, έπειτα από συνάντηση που έλαβε χώρα την Παρασκευή το απόγευμα στις 17:00.

Ως εκ τούτου, η τρίωρη στάση εργασίας που είχε εξαγγελθεί για τις 26 Οκτωβρίου, δεν θα πραγματοποιηθεί με τους εργαζόμενους να πηγαίνουν κανονικά στις δουλειές τους.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία,

συμπληρωματική ως προς τη συμφωνία-πλαίσιο η οποία αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης, με τον Υπουργό Οικονομικό να δηλώνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για αυξήσεις –και δη προεκλογικά- με τους εργαζόμενους να κάνουν λόγο για αθέτησης της συμφωνίας.

Επί της ουσίας, αναγνωρίζεται ότι υπάρχει περιθώριο της τάξεως του 2% το οποίο θα τύχει περαιτέρω διαβούλευσης μέχρι τις 31 Μαΐου 2018, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί το ύψος των αυξήσεων, καθώς και το χρονικό σημείο έναρξης της υλοποίησης τους.

Ικανοποιημένος ο Υπουργός Οικονομικών

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο Υπουργός Οικονομικών εκφράζει την ικανοποίησή του, καθώς μέσα από την διαβούλευση έχει επιτευχθεί μια συμφωνία, την οποία ο ίδιος θεωρεί ως λογική και ικανοποιητική για όλους.

«Είναι γνωστή η θέση μας ότι δεν πρέπει παραμονές εκλογών να λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις. Είναι επίσης δεδομένη η θέση ότι οι μεταβολές στο μισθολόγιο στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να συνάδουν με την πορεία και τις δυνατότητες της οικονομίας. Έχουμε συνεπώς συμφωνήσει ότι μέσα από διάλογο και μέχρι το τέλος Μάιου του 2018 θα καθοριστεί το ύψος είτε κάποιας γενικής αύξησης είτε μείωσης της αποκοπής που εφαρμόζεται από το 2012», αναφέρει.

Διευκρινίζει, δε, ότι αυτός ο διάλογος δεν θα περιοριστεί στους ημικρατικούς οργανισμούς αλλά θα περιλάβει και τον δημόσιο τομέα μέσω των οργανώσεων που τον εκπροσωπούν, ενώ προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές και εκφράζει την άποψη ότι «μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης, μέσα από την ανάκαμψη, θα προκύπτουν συνεχώς περιθώρια τα οποία με υπεύθυνο τρόπο και χωρίς ποτέ να επιστρέφουμε στα παλιά, θα διαχειριζόμαστε προς όφελος του συνόλου των συμπολιτών μας».

Μηνύματα και προς τον ιδιωτικό τομέα

Μιλώντας στο SigmaLive ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, αναφέρει ότι οι δυο πλευρές έδωσαν τα χέρια στη βάση του ότι η εν λόγω διαβούλευση δεν θα είναι σε μηδενική βάση, αλλά σίγουρα οι μισθοί θα υποστούν βελτιώσεις μετά από τον σχετικό διάλογο, την ώρα που μέχρι σήμερα όλα τα σενάρια από το 0% μέχρι και το 2% ήταν ανοιχτά.

Τονίζει, δε, ότι οι μισθοί των υπαλλήλων θα αποκατασταθούν σταδιακά μετά τις αποκοπές που υπέστησαν λόγω της κρίσης, κάτι που μέχρι τώρα ήταν εκτός συζήτησης.

«Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η εργατική ειρήνη διατηρείται στην Κύπρο, ενώ στέλνεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως υπάρχει η δυνατότητα να λύνουμε τις διαφορές μας μέσα από τον διάλογο και την θεσμοθετημένη διαδικασία. Παράλληλα στέλνεται ένα μήνυμα και προς τον ιδιωτικό τομέα για σεβασμό και εφαρμογή των συνολικών συμφωνιών και συμβάσεων που βρίσκονται σε ισχύ», υπογραμμίζει.

Από πλευράς του, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, μίλησε για μια «δίκαιη και λογική» Συμφωνία, «την οποία θα σεβαστούμε και μεις και είμαι βέβαιος ότι θα τη σεβαστεί και η πλευρά του εργοδότη, δηλαδή το δημόσιο».

«Ενώ προηγούμενα συζητούσαμε αν θα πάρουμε κάτι με τη μορφή της αύξησης, τώρα ο διάλογος δεν αφορά το αν θα πάρουμε, αφορά πόσα θα πάρουμε και πότε, στο πλαίσιο πάντα της υφιστάμενης Συμφωνίας που περιορίζει αυτή τη διαπραγμάτευση σε ένα ποσοστό από 0-2%» εξήγησε.

Δήλωσε ότι τα μέτρα δεν ήταν αυτοσκοπός και πρόσθεσε πως είναι ευτύχημα πως μέσα από την οδό του διαλόγου κατέληξαν με τον Υπουργό σε συμφωνία, μέσα από συναίνεση, έτσι ώστε να προχωρήσουν ομαλά οι εργασιακές σχέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αμοιβαίο όφελος για την οικονομία, την κοινωνία και τους εργαζόμενους.

Είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης, ότι μετά από την κρίση, της οποίας το λογαριασμό έχουν κατά κύριο λόγο πληρώσει οι εργαζόμενοι, και τη δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας, η διαδικασία της επαναφοράς δικαιωμάτων και ωφελημάτων για τους εργαζόμενους είναι μονόδρομος.

«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι ασφαλώς και ο αγώνας που δίνουμε για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα» συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης κάποια ειδικά θέματα που αφορούν σε εργαζόμενους, είτε στον ημικρατικό τομέα, είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε στις Σχολικές Εφορίες, είτε ωρομίσθιο προσωπικό που θα αντιμετωπιστούν μέσω των αρμόδιων σωμάτων σε τοπικό επίπεδο.

Επίσης, αποφασίστηκε τον ερχόμενο Νοέμβριο να ξεκινήσει ο διάλογος για τη σύσταση Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους, καθώς και για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου.

Τέλος, σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για υπερωριακή απασχόληση ή άλλα επιδόματα, η ισχύς τους ορίστηκε από τις 1 Μαρτίου 2017, οπότε θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Keywords
Τυχαία Θέματα