ΕΔΕΚ: Εσωτερικές διαδικασίες για προεδρικές- Αναφορές σε Χριστοδουλίδη-Αβέρωφ

«Η 10η Φεβρουαρίου έχει οριστεί από την ηγεσία του ΚΣ ΕΔΕΚ ως η ημερομηνία έναρξης των εντατικών εσωτερικών διεργασιών για τις προεδρικές εκλογές του 2023», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά από τη Λευκωσία, μια σειρά επαρχιακών πολιτικών συνδιασκέψεων, με στόχο τον διάλογο του Προέδρου και της ηγεσίας του κινήματος με τα μέλη και τους φίλους της ΕΔΕΚ

για το πολιτικό πλαίσιο, με βάση το οποίο θα διεξαχθούν οι όποιες διαβουλεύσεις με κόμματα και υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές.

Μετά τη Λευκωσία ακολουθεί στις 16 Φεβρουαρίου η Επαρχιακή Πολιτική Συνδιάσκεψη Λεμεσού, στις 23 Φεβρουαρίου η Πάφος, στις 24 Φεβρουαρίου η Λάρνακα και στις 3 Μαρτίου η Επαρχιακή Πολιτική Συνδιάσκεψη της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου.

Η διαδικασία θα κορυφωθεί στις 13 Μαρτίου με τη διοργάνωση ανοιχτής Παγκύπριας Πολιτικής Συνδιάσκεψης.

Τα μηνύματα της βάσης της ΕΔΕΚ θα αξιολογηθούν από την ηγεσία του κόμματος, για να ληφθεί η τελική απόφαση για τις προεδρικές εκλογές.

Η ΕΔΕΚ φαίνεται να είναι σοβαρά υπολογίσιμη δύναμη για κόμματα, υποψήφιους και εν δυνάμει υποψήφιους και αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων, αλλά και των παρασκηνιακών εξελίξεων.

Απ’ ότι πληροφορούμαστε, ήδη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος έγινε δέκτης βολιδοσκόπησης από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, με στόχο τον καθορισμό ημέρας συνάντησης των δύο ηγετών, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, καθώς ο κ. Παπαδόπουλος περίμενε να λάβει χώρα το συνέδριο του κόμματος του.

Δεν είναι άγνωστο ότι, κατά τις επαφές του με την ηγεσία του ΑΚΕΛ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έθεσε ως επιτακτική ανάγκη τη συμμετοχή της ΕΔΕΚ σε μια πιθανή τριμερή συνεργασία.

Από την άλλη, κύκλοι του τέως ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, του οποίου η εξαγγελία της υποψηφιότητας αναμένεται, δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν διακαώς να υπάρχει στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη από την ΕΔΕΚ, θεωρώντας ότι η στήριξη από ένα ιστορικό κόμμα με καλό όνομα στο πολιτικό γίγνεσθαι, θα προσέδιδε δυναμική στην υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη.

Την ΕΔΕΚ θα ήθελαν παρά το πλευρό τους και ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Γιώργος Κολοκασίδης, αν και το γεγονός ότι οι υποψηφιότητες τους είναι ήδη εξαγγελθείσες, φαίνεται να προκαλεί πρόβλημα στην ΕΔΕΚ.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είχε πει πρόσφατα, ότι «Η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συνάψει συνεργασία απλά και μόνο για να επικυρώσει προειλημμένες αποφάσεις» και ότι «Όποιο κόμμα ή και υποψήφιος ενδιαφέρεται για συνεργασία με την ΕΔΕΚ, πριν από την εξαγγελία του προγράμματος ή της υποψηφιότητας πρέπει να ανταλλάξει απόψεις με την ηγεσία του Κόμματος».

Ακόμα πιο πρόσφατα, ανακοίνωση της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «η εμπλοκή της ΕΔΕΚ στη συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές θα γίνει μέσα σε πλαίσιο ισότιμης συμμετοχής από την αρχή, για τον καθορισμό τόσο του υποψηφίου όσο και της καταγραφής των συγκλίσεων και αποκλίσεων σε συγκεκριμένους τομείς όπως η οικονομία, η υγεία, το κυπριακό, η διαφθορά και το μεταναστευτικό, ώστε να μπορέσουν τα συλλογικά όργανα να πάρουν τις αποφάσεις τους».

Πάντως, στην ΕΔΕΚ έχουν στην ατζέντα των επιλογών τους και την αυτόνομη κάθοδο. Πηγές της ΕΔΕΚ ανέφεραν ότι θα εξαντληθούν όλες οι προοπτικές για συνεργασίες πρώτα και αν δεν υπάρχει ευόδωση των προσπαθειών, θα εξεταστεί και η αυτόνομη κάθοδος».

Διαβάστε επίσης: ΓΓ ΑΚΕΛ: Το ΔΗΚΟ αντιλαμβάνεται την ανάγκη να υπάρξει η αλλαγή στον τόπο

Keywords
Τυχαία Θέματα