Εμπορεύσιμα είναι πλέον τα προσωπικά μας δεδομένα

Εμπορεύσιμα είναι πλέον τα προσωπικά δεδομένα του καθενός, με τους επαγγελματίες διαχείρισής τους να έρχονται αντιμέτωποι πλέον με τον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στην Κύπρο με την ίδρυση του Συνδέσμου Επαγγελματιών Προστασίας Πληροφοριών και Ιδιωτικότητας, υπό την ομπρέλα του ΚΕΒΕ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυριάκος

Παρπούνας ανέφερε ότι σκοπός είναι να υποστηριχθεί το έργο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά και να δοθεί φωνή στους επαγγελματίες του είδους, ώστε να υπάρξουν πιο συντονισμένες δράσεις και ενέργειες με στόχο την προστασία της ιδιωτικότητας.

«Η έκρηξη της διακίνησης της πληροφορίας και του διαδικτύου έχει διευκολύνει πολύ και τη διακίνηση των προσωπικών μας πληροφοριών», είπε, προσθέτοντας ότι τα προσωπικά δεδομένα θεωρούνται πλέον εμπορεύσιμα, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να περιοριστεί ή και να σταματήσει εντελώς, καθώς θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην ιδιωτικότητα.

Όπως ανέφερε, έρχονται αρκετές αλλαγές, καθώς αυξάνονται και βελτιώνονται τα δικαιώματα που έχουν οι πολίτες στην προστασία της ιδιωτικότητάς τους.

«Ένας από τους στόχους του Συνδέσμου είναι να ενημερώσει το κοινό, ώστε να διεκδικεί τα δικαιώματά του», τόνισε.

Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός Κανονισμός επιφέρει αρκετές αλλαγές και δημιουργεί νέες υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις, που πρέπει να βρουν τρόπους να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους, τηρώντας πλέον τις πρόνοιες του Κανονισμού και να μπορούν ανά πάσα στιγμή να το αποδείξουν στην αρμόδια αρχή, που είναι η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. O Κανονισμός αφορά τις πληροφορίες είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή.

Επιχειρήσεις που επεξεργάζονται μεγάλους όγκους προσωπικών δεδομένων σε συστηματική βάση ή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (υγείας, ανηλίκων κ.λπ.), υποχρεούνται επίσης να διαθέτουν δικό τους Ειδικό Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer), είτε ως υπάλληλο είτε με την αγορά υπηρεσιών από εξωτερικό Data Protection Officer. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν αρκετοί επαγγελματίες στον τομέα της προστασίας τέτοιων δεδομένων για να μπορέσουν να εναρμονιστούν οι επιχειρήσεις, αφού απαιτείται εξειδικευμένη τεχνογνωσία σε διάφορα αντικείμενα (νομικά, τεχνολογία, διακίνηση εντύπων κ.ά.).

«Ο Σύνδεσμος έχει στόχο να στεγάσει αυτούς τους επαγγελματίες και να τους ενημερώσει. Εκείνο που θέλουμε να κάνουμε, είναι να ορίσουμε έναν κώδικα δεοντολογίας, για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την προστασία των προσωπικών δεδομένων και να δημιουργήσουμε κουλτούρα», είπε, προσθέτοντας ότι το τελευταίο είναι αυτό που λείπει κατά κύριο λόγο από την κοινωνία, με βασικό παράδειγμα την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, όπου πολλοί ψηφοφόροι έλαβαν μηνύματα χωρίς να έχουν δώσει τον προσωπικό τους αριθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα