Εμπόδιο το Κυπριακό για ΕΝΙ που θέλει «διάλογο αντιπάλων»

Πριν καλά-καλά κοπάσει η λαίλαπα της πανδημίας του κορωνοϊού, που άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς ανά την υφήλιο, η Τουρκία σπεύδει να ζητήσει πολιτικά ερείσματα ως αντάλλαγμα στην ιατρική βοήθεια που απέστειλε σε χώρες οι οποίες δοκιμάστηκαν από τον ιό και ζήτησαν τη στήριξή της.

Πέρα από τις χώρες των Βαλκανίων, που θεωρεί πρώην οθωμανικές κτήσεις, ο μεγάλος στόχος της Άγκυρας είναι να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ιταλία προσδοκώντας  «κατανόηση» από τη Ρώμη για τις νέες παράνομες διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα την Κυπριακή ΑΟΖ.

Η

επιδερμική λεκτική στήριξη της Ε.Ε. προς την Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών  για τη νέα παράνομη γεώτρηση του Yavuz αφήνει το περιθώριο στην Τουρκία να συνεχίσει ανενόχλητη την πειρατική της δράση στην περιοχή.

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση για αναστολή του ενεργειακού προγράμματος της Exxon Mobil στην ΑΟΖ και την παράταση της γεώτρησης από την ιταλική ΕΝΙ και τη γαλλική Τotal, αυτήν την εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας  δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Eni, που θα έπρεπε να προκαλέσουν μεγαλύτερο προβληματισμό στην Κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν τον αγωγό East Med να μπαίνει και αυτός στο συρτάρι των ενεργειακών projects, καθώς οι παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού επηρεάζουν την ενεργειακή βιομηχανία, με την Ιταλία να κάνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις για την οικονομική του βιωσιμότητα.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.  

Keywords
Τυχαία Θέματα