Έμπλεξε με το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού το Υφυπουργείο Πολιτισμού

Την Ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Παιδείας στη παρουσία του Υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου παρουσίασε το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι ως Κυβέρνηση δείχνουν έμπρακτα τη προσοχή τους στα θέματα πολιτισμού, ενώ στόχος του Υφυπουργείου είναι η προβολή της πολιτιστικής κληρονομίας.

Ο Υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι το Υφυπουργείο δεν θα εποπτεύεται από το Υπουργείο  Παιδείας αλλά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και θα προκηρυχθούν οι θέσεις του Υφυπουργού και του Γενικού Διευθυντή του

Υφυπουργείου Παιδείας.

Γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε να ενταχθούν στο Υφυπουργείο το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ). Μετά από γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, φαίνεται να μην προκύπτει νομικό ζήτημα στην ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο νεοσύστατο Υφυπουργείο, ωστόσο προκύπτει ζήτημα στις διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τον ΘΟΚ.

Ο Υπουργός Παιδείας μίλησε και για τον ΘΟΚ, επισημαίνοντας ότι θα παραμείνει Ημικρατικός οργανισμός. Συμπλήρωσε ότι το Υφυπουργείο θα εποπτεύει τον ΘΟΚ, ενώ θα είναι ένα επιτελικό Πολιτειακό όργανο που θα προβάλει τη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης έθιξε το ζήτημα ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού ζητήματος στη βάση μιας ομοσπονδιακής λύσης, τονίζοντας ότι αν το Υφυπουργείο είναι στην αρμοδιότητα των ομόσπονδων κρατιδίων και όχι στη κεντρική κυβέρνηση τότε σε αυτό το ενδεχόμενο θα μείνει εκτεθειμένη η πολιτιστική κληρονομία που θα είναι στις περιοχές ευθύνης του Τ/κ κρατιδίου . Το θέμα με την πολιτιστική κληρονομία στα κατεχόμενα έθιξαν και άλλοι βουλευτές όπως ο Χρίστος Χριστόφιας και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, ενώ ο Παύλος Μυλωνάς ζήτησε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Μεταφορών που ήταν παρόντες στη συνεδρία, ενημέρωση για τις καταγγελίες που έγιναν κατά της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομίας στα κατεχόμενα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς στις δηλώσεις του ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποβάθμισης των αναγκών μιας κοινωνίας η οποία είναι σε επίπεδα τραγικά σε ότι αφορά την εκτίμηση του πολιτισμού. «Η δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε επιπλέον ότι ετοιμάζεται ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα ρυθμίζει την επαγγελματική ιδιότητα των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού.

Πρωτοβουλίες για συνοδούς εκπαίδευσης

Η Επιτροπή Παιδείας ζήτησε από τον Υπουργό προτάσεις για να λυθεί το ζήτημα με τους σχολικούς συνοδούς.

Ο κ. Προδρόμου επεσήμανε ότι χρειάζονται ρυθμίσεις γιατί προκύπτουν καθημερινά θέματα, ενώ ζήτησε χρόνο έτσι ώστε να επανέλθει με προτάσεις το Υπουργείο. 

Keywords
Τυχαία Θέματα