Δύσκολοι καιροί για πτυχιούχους

Οι νέοι και οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι οι πιο δυσαρεστημένοι από τη δουλειά τους.

Παρά τη βελτίωση στους δείκτες, το 27% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι έχουν άνεργο στην οικογένειά τους και τέσσερεις στους δέκα κάποιο συγγενή που δουλεύει στο εξωτερικό.

Όσο πιο νέος και όσο πιο μορφωμένος είναι κάποιος στην Κύπρο σήμερα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να μην είναι ευχαριστημένος από τη δουλειά του και να θεωρεί πως η οικονομική κρίση εμποδίζει την επαγγελματική του ανέλιξη.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με αντικείμενο την απασχόληση, και δημοσιεύει σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής. Βάσει των ευρημάτων, από το σύνολο των εργαζομένων, μόνο το 55% δουλεύουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ενώ το 27% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι έχουν στην οικογένειά τους κάποιον άνεργο και το 39% ότι έχουν κάποιο συγγενή που εργάζεται στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, ενώ έξι στους δέκα Κύπριους διαπιστώνουν ότι η οικονομία της χώρας έχει βελτιωθεί, ποσοστό 60% αναφέρουν ότι τα οικονομικά της οικογένειάς τους έχουν παραμείνει τα ίδια, δηλαδή σε προσωπικό επίπεδο δεν αισθάνονται τη βελτίωση αυτή. Ενδεχομένως το εύρημα αυτό να σχετίζεται και με το γεγονός πως το ένα τρίτο των πολιτών θεωρούν ότι δεν αμείβονται σωστά.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή», Ημερομηνία διεξαγωγής: Δεκέμβριος 2017, Κάλυψη: Παγκύπρια - Αστικές &Αγροτικές περιοχές, Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+, Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα, Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Καλύτερα στην Κύπρο, τα ίδια στο σπίτι

Έξι στους δέκα Κύπριους θεωρούν ότι η οικονομία της χώρας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ποσοστό 36% δεν διακρίνουν κάποια μεταβολή. Ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι το εύρημα, πως τη βελτίωση που διαπιστώνουν, οι περισσότεροι Κύπριοι δεν την αισθάνονται, καθώς το 60% δηλώνουν πως τα οικονομικά της οικογένειάς τους έχουν παραμείνει τα ίδια τον τελευταίο χρόνο. Ένας στους δέκα αναφέρει ότι έχουν χειροτερέψει, ενώ βελτίωση εντοπίζεται μόνο από το 31%.

Άνεργοι και μετανάστες

Παρά το γεγονός πως οι δείκτες βελτιώνονται, το 27% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι έχουν, αυτήν τη στιγμή, κάποιον άνεργο στην οικογένειά τους. Ιδιαίτερα ανησυχητικό, δε, είναι το εύρημα πως τέσσερεις στους δέκα έχουν κάποιο συγγενή τους που δουλεύει στο εξωτερικό, καταδεικνύοντας την ύπαρξη κύματος οικονομικών μεταναστών, που δεν είναι καταγεγραμμένοι ως άνεργοι, αλλά ούτε εργάζονται στην Κύπρο, με πιθανές βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία.

Ανεργία και ΕΕΕ

Οι περισσότεροι άνεργοι αυτήν τη στιγμή δεν έχουν δουλειά για λιγότερο από έξι μήνες. Ωστόσο, ποσοστό 38% είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλώνοντας ότι έχουν να εργαστούν περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ δύο στους δέκα είναι άνεργοι 6-12 μήνες. Αν και οκτώ στους δέκα ανέργους δηλώνουν ότι γνωρίζουν τι είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, μόνο το 17% είναι ή υπήρξαν λήπτες.

Αδικημένοι και part-timers

Άλλο ένα εύρημα, που ενδεχομένως να επηρεάζει ευνοϊκά τους δείκτες της ανεργίας αλλά όχι την κυπριακή οικονομία, είναι πως από τους εργαζόμενους, μόνο το 55% δηλώνουν πως δουλεύουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, με το 45% να εργάζονται μερικώς. Μάλιστα, το ένα τρίτο των Κυπρίων εργαζομένων θεωρούν ότι δεν αμείβονται σωστά για τη δουλειά τους, με το 65% να βρίσκουν τον μισθό τους λογικό.

Οι νέοι και οι πτυχιούχοι

Έξι στους δέκα Κυπρίους δεν αναζητούν στην παρούσα φάση καλύτερη δουλειά. Ωστόσο, αυτό που προκύπτει από τα δημογραφικά στοιχεία είναι πως το 38% που ψάχνουν κάτι καλύτερο, ανήκουν σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, το 55% των εργαζομένων 18-24 ετών ψάχνουν αυτήν τη στιγμή για άλλη δουλειά, ενώ το ίδιο ισχύει και για την ηλικιακή ομάδα 25-44 σε ποσοστό 47%. Αντιθέτως, μόλις ένας στους δέκα ηλικίας 45-64 θα ήθελαν να αλλάξουν εργασία. Την ίδια στιγμή, ενώ τέσσερεις στους πέντε απόφοιτους μέσης εκπαίδευσης είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους, σχεδόν οι μισοί (47%) πτυχιούχοι αναζητούν κάτι καλύτερο. Το εύρημα αυτό καταδεικνύει πως οι νέοι και οι πτυχιούχοι -στους οποίους συχνά οι οικονομίες επενδύουν- είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες προκλήσεις, όσον αφορά την εργασιακή απασχόλησή τους.

Κρίση εναντίον ανέλιξης

Μόνον οι μισοί απ' όλους τους εργαζομένους σήμερα εργάζονται στον δικό τους τομέα. Από το υπόλοιπο 49%, το 26% αναφέρουν πως εργάζονται σε άλλον τομέα αλλά είναι ευχαριστημένοι. Το ένα τέταρτο των Κυπρίων, ωστόσο, αυτήν τη στιγμή δηλώνουν πως εργάζονται σε άλλον τομέα, καθαρά λόγω ανάγκης, γεγονός που προφανώς επηρεάζει και την εργασιακή τους ικανοποίηση. Την ίδια στιγμή, επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η οικονομική κρίση εμποδίζει την επαγγελματική τους ανέλιξη, άλλο ένα στοιχείο που ενδεχομένως να προκαλεί δυσαρέσκεια. Αυτήν την πεποίθηση έχουν, μάλιστα, σχεδόν όλοι οι νέοι εργαζόμενοι 18-24 ετών (91%), ενώ το ποσοστό αυτό είναι επίσης πολύ υψηλό (76%) στις παραγωγικές ηλικίες 25-44. Η πλειοψηφία όσων θεωρούν πως η κρίση εμποδίζει την ανέλιξή τους είναι πτυχιούχοι, σε ποσοστό 81%, έναντι του 43% των αποφοίτων μέσης εκπαίδευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα