Δυσκολεύονται να ανακάμψουν οι τράπεζες

Δύσκολο φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο ανάκαμψης της κερδοφορίας των τραπεζών, καθώς το δύσκολο περιβάλλον στα επιτόκια, αλλά και τα γεγονότα του παρελθόντος, δυσκολεύουν τις τράπεζες να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.

Εξάλλου, όπως αναφέρει και σε δημοσίευμά της η StockWatch, τα τελευταία αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, παρουσιάζουν τις δυσκολίες και φέρνουν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που υπάρχουν.

Αυτά είναι κυρίως

τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και υποθέσεις του παρελθόντος, που οι τράπεζες θα πρέπει να διαχειριστούν.

Διαβάζοντας κανείς τα αποτελέσματα τόσο της Τράπεζας Κύπρου όσο και της Ελληνικής, αντιλαμβάνεται ότι η βελτίωση που παρατηρείται δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί, με την Τράπεζα Κύπρου να ανακοινώνει οριακά κέρδη €2 εκ., έναντι κερδών €50 εκ. το τρίμηνο του 2016, ενώ η Ελληνική ανακοίνωσε για το τρίμηνο του 2017 ζημιές €10,5 εκ., έναντι κερδών €335.000 το τρίμηνο του 2016 λόγω αυξημένων προβλέψεων.

Από την άλλη πλευρά, ο Συνεργατισμός ανακοίνωσε κέρδη €7,1 εκ. για το 2016 έναντι ζημιών €176,4 εκ. το 2015, με τα αποτελέσματα να επιβαρύνονται με μέρος της χρέωσης για επιστροφή €111 εκ. σε δανειολήπτες που υπερχρεώθηκαν σε παλαιότερα δάνεια.

Σημαντικές πιέσεις καταγράφονται επίσης και στα έσοδα των τραπεζών, τα οποία ούτως ή άλλως επηρεάζονται από τα χαμηλά επιτόκια και την απομόχλευση του ισολογισμού.

Πίεση στα αποτελέσματα των τραπεζών παρουσιάζουν τα έσοδα, που επηρεάζονται από τα χαμηλά επιτόκια και από την απομόχλευση του ισολογισμού τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η μείωση των καθαρών εσόδων της BOCY ανήλθε στο 5%, της Ελληνικής στο 6% και του Συνεργατισμού επίσης στο 6%. Η μείωση αντικατοπτρίζει κυρίως τη μείωση στα καθαρά έσοδα από τόκους. Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Τράπεζας Κύπρου είναι μειωμένα κατά 16%, της Ελληνικής κατά 10% και του Συνεργατισμού κατά 12%.

Keywords
Τυχαία Θέματα