Δυσφορία Λευκωσίας για στάση ΕΕ στο μεταναστευτικό –Διαδικαστικά προσκόμματα

Διαδικαστικά προσκόμματα θέτει η Ε.Ε. στη συζήτηση για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης, την ώρα που αύριο θα διεξαχθεί το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., με κύριο θέμα τις μεταναστευτικές ροές από την Λευκορωσία στην Λιθουανία.

Σε ό,τι αφορά το υπό συζήτηση νέο μεταναστευτικό σύμφωνο, αναμένονται νεότερα από την Ευρώπη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει μια προσπάθεια να συζητηθεί αποσπασματικά, κάτι που δεν επιδιώκει η Λευκωσία, καθώς θεωρείται πως πρέπει να προκριθεί συνολικά

ως πακέτο, για να υπάρξει ουσιαστική και ολιστική αντιμετώπιση.

Διαβάστε επίσης: Λευκωσία:Ανάγκη εγρήγορσης για να μην υπάρξει εργαλειοποίηση της μετανάστευσης

Στη αυριανή συζήτηση για το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων για Λευκορωσία – Λιθουανία, η Λευκωσία επιδιώκει να ταυτίσει το θέμα με την Κύπρο, καθώς η Δημοκρατία δέχεται, επίσης, στοχευμένες ροές από την Τουρκία. Κάτι που θα επιδιώξει ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, να εμβολιάσει αύριο, όταν συζητηθεί, λόγω των εξελίξεων, η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν και οι επικείμενες προσφυγικές ροές που αναμένονται.

Όπως πληροφορούμαστε, η Λευκωσία είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη για την στάση της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει – επιτηδευμένα μάλιστα - ισότιμος διαμοιρασμός των ροών.

Ακόμη και στην συλλογική προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη, με τις μεσογειακές χώρες πρώτης γραμμής, φαίνεται πως η κάθε χώρα – προφανώς – ευνοεί τα δικά της συμφέροντα και απαιτείται περισσότερη εστίαση στην περίπτωση της Κύπρου, που σημειωτέον, έχει και τον παράγοντα Τουρκία.

Σε σχέση με τις μεταναστευτικές διαδρομές, υπάρχουν τρεις είσοδοι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο δρόμος από τον Λίβανο είναι διασφαλισμένος λόγω της διμερούς συμφωνίας, ενώ λίγα μπορούν να γίνουν για την διαδρομή από την Συρία μέσω θαλάσσης, καθώς υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες του πολέμου.

Σε ό,τι αφορά τα κατεχόμενα, σύμφωνα με αρμόδια πηγή του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει μείωση των ροών στην πράσινη γραμμή, λόγω του συρματοπλέγματος, αλλά αυξήθηκαν οι θαλάσσιες οδοί και ροές, κυρίως μέσω του Πύργου Τυλληρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα