Δυσφορία για τη στάση των Ευρωπαίων έναντι της Τουρκίας

Έντονη δυσφορία προκαλεί στα κόμματα η στάση των ευρωπαίων εταίρων έναντι της Κύπρου όπως αναπτύσσεται με γνώμονα το προσφυγικό.

Η επίσκεψη Τουσκ την Τρίτη, παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής και η διαφαινόμενη άσκηση πίεσης προς τη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναινέσει στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων για να συνεργαστεί η Τουρκία, πυροδοτεί το κλίμα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής,

Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι είναι λάθος το Ευρωπαϊκό συμβούλιο να μπαίνει σε ένα ανατολίτικο παζάρι, το οποίο επιβάλλει η Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε, θα έπρεπε να είχε απορρίψει κατηγορηματικά τις απαιτήσεις της Τουρκίας οι οποίες καμία σχέση έχουν με το προσφυγικό ζήτημα. Τέλος υπογράμμισε ότι οφείλει το Συμβούλιο να διαφυλάσσει το κύρος και την αξιοπιστία του, αλλά και των αποφάσεων του.

Το γάντι στην Τουρκία ρίχνει ο ΔΗΣΥ, αναγνωρίζοντας ότι σφίγγει ο κλοιός των πιέσεων για το άνοιγμα κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι «είναι καιρός και περιμένουμε να έχουμε από την Τουρκία εκείνες τις αποφάσεις, ούτως ώστε να αφήσει Ε/κ και Τ/κ να βρούμε μια συνεννόηση και μια λειτουργική συμφωνία που ξέρουμε ότι είναι δυνατό και μ' αυτό τον τρόπο να λυθούν και τα προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκία με την ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες».

Για παράλογη επιβράβευση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο η Συμμαχία Πολιτών, κατηγορώντας την Άγκελα Μέρκελ για την τακτική που ακολουθεί στο προσφυγικό.

Ο Ανδρέας αποστόλου, τόνισε ότι «αναμένουμε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη , να προτείνει κυρώσεις κατά Τουρκίας και να μην συναινέσει με τη Γερμανική Κυβέρνηση στην λογική καλοπιάσματος της Τουρκίας. Αν είναι πρόθυμη η κα Μέρκελ να δώσει ανταλλάγματα και δώρα στην Τουρκία να δώσει η ίδια όσα θέλει από την Γερμανία αλλά όχι να είναι γενναιόδωρη εις βάρος των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επικίνδυνη χαρακτηρίζουν Οικολόγοι και Συνεργασία Πολιτών την επίσκεψη Τούσκ, λέγοντας ότι θα έπρεπε να κηρυχθεί ανεπιθύμητος.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Άντρη Μακαρία, είπε ότι «για να ανοίξουμε λοιπόν το Κεφάλαιο 1 απαιτούμε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Για να ανοίξει το Κεφάλαιο 2 απαιτούμε την αποχώρηση των εποίκων. Για να ανοίξει το Κεφάλαιο 3, θα πρέπει να τερματιστούν οι εγγυήσεις. Για να ανοίξει το Κεφάλαιο 4 απαιτούμε την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Για να ανοίξει το Κεφάλαιο 5 απαιτούμε τις αποζημιώσεις όσον αφορά τους εποίκους και τους χρήστες γης να την καταβάλει η Τουρκία.

Τέλος, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση οι Νίκος Αναστασιάδης και Ντόναλντ Τούσκ δεν θα δεχθούν ερωτήσεις στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου που θα ακολουθήσει της συνάντησής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα