Δυσαρέστησαν οι αποκαλύψεις

Σήμερα η νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη
Για διαστρέβλωση και παραποίηση των όσων καταγράφτηκαν στις συνομιλίες κατηγορεί τον Σιζόπουλο η Κυβέρνηση. Θα συνεχίζουμε τη σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση του λαού, διαμηνύει η ΕΔΕΚ

Τον σκεπτικισμό του για τη μελλοντική ενημέρωση των κομμάτων όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης,

με αφορμή τις αποκαλύψεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, για τα συμφωνηθέντα μεταξύ Αναστασιάδη - Ακιντζί. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Σίγμα «Πρωτοσέλιδο», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως το αμέσως επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγεται πλέον η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Ενδεχομένως να καταλήξει σε ένα σχήμα που θα ενημερώνει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, μέσα από κατ’ ιδίαν συναντήσεις», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως η ενέργεια του κ. Σιζόπουλου προσφέρει απλόχερα επιχειρηματολογίες στην τουρκική πλευρά για να προωθήσει τις δικές της θέσεις.

Αυθαίρετα συμπεράσματα…
Σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος ήταν και η απάντηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, όπου αναφέρεται πως στην προσπάθειά του να εντυπωσιάσει και να αποσπάσει την προσοχή, ο κ. Σιζόπουλος παραβίασε βασική αρχή του Εθνικού Συμβουλίου για την εμπιστευτικότητα και το απόρρητο των όσων λέγονται και καταγράφονται. «Αν, ως υπεύθυνος πολιτικός που θέλει να ισχυρίζεται ότι είναι, θυσίαζε ελάχιστο από τον χρόνο του για να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ανοικτή ενημέρωση που έκανε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα διαπίστωνε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν απέκρυψε αλλά προς ενημέρωση του λαού ανέφερε πολύ περισσότερα και με περισσότερες λεπτομέρειες για τα όσα των θεμάτων υπάρχει συναντίληψη και, επαναλαμβάνουμε, όχι συμφωνία ή συγκλίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως ο κ. Σιζόπουλος με την αποσπασματική αναφορά του από τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου «διαστρέβλωσε και παραποίησε θέσεις που καταγράφηκαν, προκειμένου να καταλήξει στα δικά του αυθαίρετα συμπεράσματα».

Έκκληση προς όλους
Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω της ίδιας ανακοίνωσης, κάλεσε άπαντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και «να συμπεριφερθούν με πραγματική πολιτική ευθύνη, αφού τέτοιου είδους ενέργειες ενισχύουν τη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, την οποίαν προβάλλει κατ’ επανάληψη, επικαλούμενος τις διαρροές στην ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως μείζονα και ευαίσθητα θέματα, για παράδειγμα το εδαφικό, συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας και μακριά από την Κύπρο».

Νευρική και συγχυσμένη Κυβέρνηση
Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΔΕΚ, η οποία, μέσω ανακοίνωσής της, επεσήμανε πως η αντίδραση της Προεδρίας επιβεβαιώνει ότι πέραν από τη νευρικότητα που επικρατεί στο Προεδρικό, επικρατεί και σύγχυση. «Από τη στιγμή που, όπως οι ίδιοι διατείνονται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πολύ περισσότερα από όσα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τότε προς τι ο θυμός και η οργή τους για τις αποκαλύψεις Σιζόπουλου;», διερωτήθηκε η ΕΔΕΚ, προσθέτοντας: «Αν και εφόσον το Προεδρικό εξακολουθεί να πιστεύει ότι παραποιήσαμε οποιαδήποτε στοιχεία, τότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να δεχτεί την πρόσκληση της ΕΔΕΚ για ανοικτή δημόσια συζήτηση». Σημειώνοντας πως η αλήθεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, η ανακοίνωση προσθέτει πως η ΕΔΕΚ «θα συνεχίζει να ενημερώνει τον κυπριακό λαό σοβαρά και υπεύθυνα για όσα τον αφορούν και για όσα συνομολογούνται πίσω από τις πλάτες του».

Τα ατοπήματα του Προέδρου
Η ΕΔΕΚ πρόσθεσε: Είναι σαφές ότι δεν εμπιστευόμαστε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος:
• απέκρυψε για μεγάλο χρονικό διάστημα το έγγραφο Ντάουνερ από το Εθνικό Συμβούλιο ενώ το είχε στην κατοχή του,
• δεν ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο και την πολιτική ηγεσία για το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και η πολιτική ηγεσία «ενημερώθηκε» από τηλεοράσεως,
• ενώ διαβεβαιώνει τον κυπριακό λαό ότι λαμβάνει υπόψη του το «όχι» του 76% στο Σχέδιο Ανάν, τα όσα σήμερα συνομολογεί ως συγκλίσεις και συμφωνίες αποτελούν στην ουσία επαναφορά του Σχεδίου Ανάν,
• κατήγγειλε την πατρίδα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
• ενώ είπε ότι θα βελτιώσει το Μνημόνιο, έχει υπογράψει ένα πολύ χειρότερο,
• ενώ είπε ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων, υπήρξε κούρεμα και μάλιστα με πρόταση της ίδιας της κυπριακής Κυβέρνησης,
• δήλωσε ενυπόγραφα ότι δεν θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και αθέτησε για πολλοστή φορά τη δέσμευσή του,
• δεν τήρησε καμιά από τις δεσμεύσεις του έναντι των κατόχων αξιογράφων».
Η ΕΔΕΚ καταλήγει λέγοντας πως «οι δεσμεύσεις του κ. Αναστασιάδη έναντι του κυπριακού λαού κατάντησαν ένα σατιρικό ανέκδοτο».

Κομματικές αντιδράσεις
Σωρεία αντιδράσεων είχαμε χθες και από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ισχυρίστηκε πως διαχρονική θέση του κόμματός του είναι ότι για τις διαπραγματεύσεις και τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να ενημερώνονται και να διαβουλεύονται με τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ένα είναι η ενημέρωση και η διαβούλευση και άλλο είναι η διαρροή εγγράφων και η δημοσιοποίηση πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου», αναφέρει σε ανακοίνωση, προσθέτοντας πως οι διαρροές και η δημοσιοποίηση εγγράφων ποσώς δεν συνεισφέρουν στην ενημέρωση της κοινωνίας, αλλά συγχύζουν, όπως αναφέρει, και απογοητεύουν τους πολίτες.

Για επαναφορά του σχεδίου Ανάν κάνει λόγο η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, υποστηρίζοντας πως οι λεγόμενες συγκλίσεις του κ. Χριστόφια και του κ. Αναστασιάδη έχουν μετατρέψει σε κεκτημένα της τουρκικής πλευράς την παρθενογένεση, την αναγνώριση των δικαιωμάτων του «χρήστη» και την επιβολή αριθμητικής ισότητας σε όλες τις πτυχές της διακυβέρνησης. Παράλληλα το ΔΗΚΟ κάλεσε τον Πρόεδρο να εγκαταλείψει την τακτική της συσκότισης την οποία στηρίζουν, όπως αναφέρει, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, και να δώσει τα έγγραφα των συγκλίσεων στα κόμματα και κατ’ επέκταση στον λαό. Απαντώντας στην τοποθέτηση του ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ εξέδωσε νέα ανακοίνωση, στην οποία εξέφρασε την κατανόησή του στη σοβαρή, όπως αποκάλεσε, δυσκολία της ηγεσίας του ΔΗΚΟ να υπερασπιστεί με επιχειρήματα την πολιτική της στο Κυπριακό και την καταφυγή της «στη βάναυση διαστρέβλωση της αλήθειας».

Σχολιάζοντας το θέμα των διαρροών το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών έκανε λόγο για την ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθησίας σε θέματα που χρήζουν εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας, καλώντας παράλληλα την Κυβέρνηση να προβεί σε υπεύθυνη ενημέρωση, αποφεύγοντας την πρακτική της συσκότισης. «Οι μεμονωμένες κινήσεις πιθανόν να δημιουργήσουν πρόβλημα και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και είναι καλό να αποφεύγονται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στηρίζει ο Τριανταφυλλίδης
Αποστάσεις από τον ΔΗΣΥ κράτησε ο νομικός και σύμβουλος του ΔΗΣΥ στις συνομιλίες επί νομικών θεμάτων Κρις Τριανταφυλλίδης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter δήλωσε: «Κατακριτέα η δημοσιοποίηση εμπιστευτικών εγγράφων από την ΕΔΕΚ. Η ουσία όμως είναι τι αποκαλύπτουν. Να μην χάνουμε το δάσος για το δένδρο».

Δεν είμαστε στο τέλος, παραδέχθηκε ο Έιντε
ΣΤΟ μεταξύ, ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες πραγματοποίησε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ενώ σήμερα θα γίνει μεταξύ τους συνάντηση. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη, ο Νορβηγός διπλωμάτης δήλωσε πως το θέμα της Μόρφου δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένεται να συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Έιντε δήλωσε πως υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. «Δεν έχω πολλά να πω, πρώτα απ’ όλα επειδή σέβομαι το ότι οι ηγέτες ηγούνται της διαδικασίας», είπε, προσθέτοντας ότι «εργαζόμαστε επί μιας μακράς σειράς ζητημάτων και νομίζω ότι υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχει συναντίληψη, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι τα ζητήματα που εκκρεμούν». Απαντώντας σε ερώτηση, ο Ειδικός Σύμβουλος επανέλαβε ότι οι εδαφικές αναπροσαρμογές και τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων θα συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας και δεν είμαστε ακόμη στο τέλος της διαδικασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα