Δρ Κολιού:Η ακτινογραφία του ασυμπτωματικού-Μάσκες αν βγαίνουμε έξω, σε κόσμο

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε η δρ Κολιού, η οποία «ιχνηλάτησε» τους ασυμπτωματικούς ασθενείς και ανέλυσε τι μπορούμε να κάνουμε για να τους εντοπίσουμε. Αρχικά, η δρ Κολιού σημείωσε ότι με τα μαζικά τεστ που θα γίνουν θα αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερα κρούσματα και έτσι θα εμποδίσουμε περισσότερο την εξάπλωση.

Σε μια προσπάθεια να δούμε ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι ασθενείς και ποιο το προφίλ τους, η δρ Κολιού τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν αυτοί οι άνθρωποι είναι για παράδειγμα αθλητές ή άτομα που

έχουν καλή φυσική κατάσταση.

Διαβάστε εδώ: Ασυμπτωματικοί: Ο αθόρυβος κίνδυνος – Πόσοι υπάρχουν στην Κύπρο

Ωστόσο, ασυμπτωματικοί είναι οι ασθενείς που είναι στην προ-συμπτωματική περίοδο και δεν εκδήλωσαν συμπτώματα, είτε περνούν την νόσο χωρίς συμπτώματα είπε.

«Είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστούν στην κοινότητα. Απομονώνοντας αυτούς και ελέγχοντας το περιβάλλον τους τότε θα είναι ακόμα πιο καλός ο περιορισμός της νόσου», ανέφερε η δρ Κολιού.

Αναφορικά με το προφίλ τους, η δρ Κολιού ανέφερε ότι δεν μπορούμε να περιγράψουμε επακριβώς το προφίλ τους ακόμη. Θα βοηθήσει επίσης με το τέλος της οξείας φάσης να δούμε ποιοι έκαναν αντισώματα.

Η δρ Κολιού τόνισε επίσης ότι όσο λιγότερα συμπτώματα εμφανίζει κάποιος τόσο πιο χαμηλή είναι η μεταδοτικότητα του. Αντίθετα αυτός που έχει σοβαρά συμπτώματα, μεταδίδει για μεγαλύτερο διάστημα.

Πώς θα τους εντοπίσουμε

- Οι ασυμπτωματικοί  εντοπίζονται με δειγματοληπτική μελέτη
- Με στοχευμένη αναζήτηση θετικών κρουσμάτων. Μέσα από επαφές κρουσμάτων, δηλαδή ιχνηλάτηση
- Με την απομόνωση

Αναφορικά με το ζήτημα της μάσκας, η δρ Κολιού είπε ότι οι διεθνείς οργανισμοί επέμεναν προ 10μερου ότι η μάσκα δεν ωφελεί. Τώρα, κάποιοι εξ αυτών άλλαξαν, όπως το Κέντρο Λοιμώξεων της Αμερικής. «Αυτοί λένε να φοράει μάσκα και ο ασθενής αλλά και αυτός που θα πάει έξω σε κάποια υπεραγορά για παράδειγμα», είπε η δρ Κολιού.

«Ο ΠΟΥ, επεσήμανε, ακόμα δεν άλλαξε τις οδηγίες. Καλό θα ήταν να φοράμε μια μάσκα έστω και απλή χειρουργική αν πάει κάπου όπου υπάρχει πολυκοσμία», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα