Δρ. Πέτρου: Καθυστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου λόγω AstraZeneca

Για το θέμα που έχει ανακύψει με την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού από την AstraZeneca, μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ ο Δρ. Χρίστος Πέτρου

Όπως είπε, όλα δείχνουν ότι η υπόθεση βρίσκεται σε αδιέξοδο. 

Όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα και το πώς αναμένεται να επηρεάσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Κύπρο,

ο κ. Πέτρου σημείωσε πως αναμένεται να υπάρξει καθυστέρηση καθώς το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις πραγματικότητες και τα εμβόλια που φτάνουν στη χώρα. 

Με τις παραγγελίες που δήλωσαν ότι θα φτάσουν στην Κύπρο η Pfizer και η Moderna αλλά και τις μειωμένες από την AstraZeneca, θα εμβολιαστούν μέχρι τον Μάρτιο περί τις 100.000. 

Προσωπικά περίμενα να ήταν διπλάσιος ο αριθμός αυτών που θα εμβολιάζονταν, δεδομένου ότι θα είχαμε και τις ποσότητες που είχε υποσχεθεί η AstraZeneca, ανέφερε. 

Όσων αφορά τις παρενέργειες των εμβολίων, ο κ. Πέτρου ανέφερε πως δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο που να μην έχει παρενέργειες. 

Σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer, σημείωσε πως αυτό το μήνα αναμένεται η αξιολόγηση των δεδομένων ασφαλείας και δεν υπάρχει κάτι γνωστό που να μην είναι αναμενόμενο, όσον αφορά τις παρενέργειες. 

Κληθείς να σχολιάσει ποιο από τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca είναι καλύτερο, ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι κάθε εμβόλιο παίρνει άδεια επειδή είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. 

Τα εμβόλια των Pfizer και Moderna ανακοίνωσαν αποτελεσματικότητα στο 95% ενώ η AstraZeneca γύρω στο 70%, είναι λάθος όμως να στεκόμαστε στα ποσοστά, τόνισε. 

Έχουν όλα τα δικά τους χαρακτηριστικά, πρόσθεσε. 

Διαβάστε επίσης 

AstraZeneca: Εποικοδομητική και ανοιχτή η συζήτηση με την ΕΕ

Σ. Κυριακίδου: Οι 27 καλούν την AstraZeneca να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα

Keywords
Τυχαία Θέματα