Δρ. Πανά: Υπάρχουν δύο επιστημονικά δεδομένα για την πορεία του ιού στην Κύπρο

Για τα αποτελέσματα των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς και ερωτήματα για σχολεία, νηπιαγωγεία και γυμναστήρια κλήθηκε να μιλήσει η Δρ.Ζωή Δωροθέα Πανά, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, στην πρωινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο». Η δρ. Πανά αναφέρθηκε και στα δύο σενάρια που υπάρχουν για την πορεία του ιού στην Κύπρο.

Σημείωσε δηλαδή ότι υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για δεύτερο κύμα αλλά και για μετάλλαξη του ιού σε κάτι καλύτερο καθώς και αποδυνάμωση του.


Αρχικά ανέφερε ότι «πρέπει να μείνουμε υπεύθυνοι καθώς και ότι πρέπει να ανοίξουμε και να άρουμε μέτρα. Σκοπός τώρα είναι να μάθουμε να ζούμε με ασφάλεια με τον κορωνοιό. Βεβαίως υπάρχει Σχέδιο Β. Πριν αρχίσει η βαθιμαία άρση μέτρων είπαμε ότι συνεχίζουμε να παρατηρούμε τους δείκτες μας. Αν δούμε ότι αυτοί επηρεάζονται αρνητικά τότε θα πρέπει να κάνουμε κάποια βήματα πίσω. Γι’ αυτό είναι κομβικό ο κόσμος να καταλάβει που βρισκόμαστε. Ότι πρέπει να ανοίξουμε αλλά με σύνεση και ασφάλεια», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι ο απολογισμός θα γίνει στην συνέχεια, ενώ πρόσθεσε ότι «με αυτά που γνωρίζαμε και βλέπαμε πετύχαμε στο να μην νοσήσουν και να πεθάνουν πολλά άτομα». Η δρ. Πανά σχολίασε για τα σχολεία ότι δεδομένης της κατάστασης και πίεσης του χρόνου για εκπαίδευση έγινε εξαιρετική δουλειά.

Επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει ενιαία υγειά και ότι ο κόσμος πρέπει να μάθει από τα λάθη του και να υιοθετήσει μια υγειονομική κουλτούρα. «Μείζον θέμα στις Μεσογειακές χώρες όπως Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, έχουμε πρόβλημα με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», κατέληξε.

Για τους γάμους ανέφερε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις αλλά με γνώμονα πάντοτε το δείκτη μεταδοτικότητας.  

Όσον αφορά τα νηπιαγωγεία διευκρίνισε ότι είναι ομάδες πληθυσμού όπου υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα, ενώ για τα γυμναστήρια τόνισε είναι ομάδες που ασκούνται και η εκπνοή γίνεται με άλλο τρόπο πάρα να όταν μιλά κάποιος. «Χρειάζεται αξιολόγηση των συνθηκών αλλά και οι κανόνες υγιεινής».

Τέλος ανέφερε ότι οι κορωνοϊοί υπήρχαν και θα υπάρχουν, ενώ επισήμανε ότι αντιμετωπίζουμε ένα στέλεχος του κορωνοϊού που διαδραμάτισε την κατάσταση που βιώνουμε. Επισήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για να δούμε την πορεία του ιού αλλά υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που αναφέρουν για δεύτερο κύμα αλλά και δεδομένα ότι ο κορωνοϊός μετατρέπεται προς το καλό και αποδυναμώνεται. Τόνισε την ανάγκη για προετοιμασία του κράτους και της πολιτείας για κάθε ενδεχόμενο, είτε για επανεμφάνιση του κορωνοϊού είτε για οποιαδήποτε άλλη γρίπη, ενώ έστειλε μήνυμα συνιστώντας στον κόσμο να συνεχίσει να προσέχει.

Διαβάστε ακόμη: 

Δρ.Κωστρίκης στο Ράδιο Πρώτο: Συζητούμε το άνοιγμα των νηπιαγωγείων

Υπ.Παιδείας: Ειδική επιτροπή για παιδιά ειδικής εκπαίδευσης για τρόπο φοίτησης

Κύπρος: Μόλις μία καταγγελία από σύνολο 529 ελέγχων σε υποστατικά

Keywords
Τυχαία Θέματα