Δρ. Πανά: Τι να κάνουν οι γονείς εάν το παιδί τους παρουσιάσει συμπτώματα

Διάσκεψη Τύπου για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία στην Κύπρο παραχώρησε σήμερα Τετάρτη (07/10) ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου με τη συμμετοχή μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ. Γεώργιο Νικολόπουλο και Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά

Μιλώντας σχετικά για τα σχολεία, η κα. Πανά ανέφερε ότι έχει παρατηρηθεί

χαλάρωση στην τήρηση των πρωτοκόλλων.

«Όσον αφορά τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες έχουμε παρατηρήσει μια πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων», σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε ενεργή αλυσίδα στην οποία το 50% των κρουσμάτων είναι ανήλικοι που φοιτούν σε τέσσερα διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. «Γνωρίζοντας ότι τα παιδιά μας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινότητας, με δραστηριότητες εντός και εκτός του σχολικού χώρου και επειδή γνωρίζουμε ότι τα παιδιά είναι και ασυμπτωματικοί φορείς του ιού -θυμάστε ότι από την αρχή έχουμε πει ότι ένα ποσοστό 30%-40 % μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς-, πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα», είπε η κα Πανά.

«Θεωρούμε ότι τα παιδιά είναι μέρος της κοινωνίας τα οποία παρουσιάζουν πλαστικότητα και μπορούν να εκπαιδευτούν. Αυτό θα μας βοηθήσει και για τον περιορισμό της έξαρσης και των υπόλοιπων λοιμώξεων. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εξωσχολικές δραστηριότητες, να τηρούνται με αυστηρότητα τα πρωτόκολλα. Δεν θέλουμε να έχουμε τον εξωτερικό έλεγχο για να βλέπουμε ότι τηρούνται τα πρωτόκολλα, πρέπει να τηρούνται πάντοτε με σύνεση και ευλάβεια», δήλωσε τέλος η κα Πανά.

Η νόσος COVID-19 μπορεί, είπε, να παρουσιάζει αλληλοκαλυπτόμενη εικόνα με άλλες λοιμώξεις, και για αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι τα συμπτώματα. Πρόσθεσε ότι τα συμπτώματα που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό είναι ο πυρετός, ο βήχας, η ρινική καταρροή, η δυσπνοια. Ωστόσο, εξήγησε πως «πέραν από αυτά τα συμπτώματα, υπάρχουν κάποιες μελέτες όπου τα παιδιά μπορεί και να έχουν συμπτώματα εκτός του αναπνευστικού, από το γαστρεντερικό, διάρροιες, εμετούς, κοιλιαλγία. Θα πρέπει εάν το παιδί παρουσιάζει κάποια από αυτά τα συμπτώματα να γίνει επικοινωνία με τον Παιδίατρο. Υπάρχουν κάποιοι αλγόριθμοι για τη διαχείριση των παιδιών, για το πότε θα κάνουμε το τεστ, κλπ. Εάν δεν είναι κορωνοϊός τότε θα γίνεται ό,τι γινόταν κάθε χρόνο με άλλες λοιμώξεις. Θερμή παράκληση να στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια διότι θα έχουμε πρόβλημα διαχείρισης στη συνέχεια».

Αναφερόμενη στα κρούσματα που εντοπίζονται σε σχολεία, η κα Πανά σημείωσε την ανησυχία που προκαλείται στους γονείς όταν υπάρχει κρούσμα. Συνέστησε όμως ότι ο πανικός είναι αχρείαστος και κάλεσε τους γονείς να δείξουν υπομονή. Υπάρχει, ανέφερε, εξαιρετική πίεση στο τμήμα ιχνηλάτησης διότι ένα κρούσμα μπορεί να έχει πάνω από 50 επαφές. «Είναι διαφορετικό αν έχουμε στενή ή περιστασιακή επαφή στο σχολείο. Αρά θέλει υπομονή, τήρηση των οδηγιών, συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων και οι γονείς να στηρίξουν αυτό το έργο», είπε η κα Πανά.

Παράλληλα, τόνισε πως διανύουμε μια πολύ κομβική περίοδο με αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα. 

Τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται στην Κύπρο, είπε, είναι παρόμοια με αυτά που ακολουθούνται σε άλλες χώρες. 

Είναι πολύ συγκεκριμένα αυτά που μπορούμε να κάνουμε, πρόσθεσε. 

Keywords
Τυχαία Θέματα