Δρ Ν.Ιωαννίδης για απόφαση Χάγης:To H.B θα είναι σε δύσκολη θέση

Για την απόφαση-γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αναφορικά με τη μη νομιμότητα των Βρετανικών Βάσεων στον Μαυρίκιο μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο (13:02) ο Διδάκτορας Διεθνούς Δικαίου Νικόλας Ιωαννίδης.

Ο κ. Ιωαννίδης, εξήγησε αρχικά ότι οι γνωμοδοτήσεις δεν είναι δεσμευτικές επειδή δίνονται από τα δικαστήρια στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και όχι απευθείας στα κράτη. «Οπότε αυτά που λέει το Δικαστήριο της Χάγης στη γνωμοδότηση είναι σημαντικά επειδή είναι ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου αλλά δεν σημαίνει

ότι φεύγουν οι Βρετανικές Βάσεις», εξήγησε.

«Ναι μεν δεν είναι δεσμευτική η απόφαση, ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε δύσκολη θέση καθώς το δικαστήριο έχει κρίνει πως η παρουσία του στο αρχιπέλαγος Τσάγκος είναι παράνομη. Δηλαδή μας είπε ότι το ψήφισμα που αναφερόταν στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ήταν ήδη εθιμικό Δίκαιο, δηλαδή προϋπήρχε ο κανόνας τότε ότι οι αποικίες έχουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και δεν πρέπει να διαμελίζεται το έδαφός τους πριν αποκτήσουν ανεξαρτησία. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και ισχύει και για την Κύπρο γιατί έγινε ανεξάρτητη πριν υιοθετηθεί το ψήφισμα. Το γεγονός ωστόσο ότι το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι προϋπήρχε ο εθιμικός κανόνας, σημαίνει ότι ίσχυε και για την Κύπρο αυτή η αρχή«, επεσήμανε.

«Το Δικαστήριο μας είπε επίσης ότι δεν μπορεί να νοηθεί διεθνής συμφωνία μεταξύ της αποικιακής δύναμης ενός κράτους και τους εκπροσώπους ενός λαού που δεν έχει μετατραπεί σε κράτος», πρόσθεσε.

Επομένως , συνέχισε ο κ. Ιωαννίδης, λόγω του εθιμικού κανόνα της αυτοδιάθεσης και της μη γνήσιας εκπεφρασμένης βούλησης της βούλησης του λαού του Μαυρικίου η αποαποικιοποίηση δεν έγινε συμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. «Αργότερα ήρθε να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο που ισχύει σήμερα και προνοεί ότι η συνεχιζόμενη διαχείριση του αρχιπελάγους Τσάγκος συνιστά από το Η.Β μια συνεχιζόμενη παράνομη πράξη και ενεργοποιεί την διεθνή ευθύνη της Μ. Βρετανίας για άμεσο τερματισμό αυτής της έκνομης συμπεριφοράς».

Μεταξύ άλλων είπε πως θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι κανόνας επιτακτικού δικαίου το οποίο δεν επιδέχεται παρεκλίσεις. «Άρα ακόμη και ένα κράτος συναινέσει στην ατελή άσκησή του ο κανόνας παραβιάζεται αν δεν ασκηθεί πλήρως», εξήγησε.

Καταληκτικά επεσήμανε πως το Δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι ένας κανόνας που δημιουργεί υποχρεώσεις ενάντι ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, erga omnes, πράγμα που σημαίνει ότι έχει αυξημένη τυπική ισχύ και δεν μπορεί με την συναίνεσή του ένα κράτος να την απομιώσει. «Αυτά θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε σοφά γιατί η απόφαση είναι πράγματι ορόσημο για την ανθρωπότητα », υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης ο οποίο υπήρξε μέλος της νομικής ομάδας της Δημοκρατίας η οποία τον Σεπτέμβριο του 2018 κατέθεσε και υπόμνημα εισηγήσεων στην Χάγη με αφορμή την υπόθεση για την περίπτωση της Κύπρου

Keywords
Τυχαία Θέματα