Δρ Καραγιάννης: Γιατί πρέπει η εμβολιαστική κάλυψη να φτάσει στο 80%

Νέες έκτακτες χαλαρώσεις ανακοίνωσε χθες (16/6) το Υπουργικό συμβούλιο αποφασίζοντας την παρουσία φιλάθλων στους αγώνες όλων των αθλημάτων στο 50% της πληρότητας των γηπέδων. Επιπρόσθετα, αποφάσισε την αύξηση του αριθμού προσώπων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης σε 10 άτομα ανά τραπέζι.

Στο μεσημέρι και Κάτι μίλησε  ο δρ Πέτρος Καραγιάννης  αναφερόμενος στις αποφάσεις του Υπουργικού αλλά και στην εμβολιαστική κάλυψη της χώρας.
«Η  επιδημιολογική μας εικόνα είναι πολύ καλή αυτή την στιγμή, παρ’ όλες τις χαλαρώσεις δεν έχουμε δει κάποια σημαντική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων».

Παράλληλα

συνέχισε λέγοντας «Η εικόνα είναι τέτοια που επέτρεψε τις χαλαρώσεις και τώρα που είναι και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρό στις οθόνες μας επί καθημερινής βάσης, καλό είναι να επιστρέψουν και στην Κύπρο οι φίλαθλοι στα γήπεδα».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι συγκεκριμένες χαλαρώσεις μπορούν να ανατρέψουν την καλή επιδημιολογική εικόνα, απάντησε ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι στην κοινότητα.

«Το ερώτημα είναι πιο μέρος της κοινότητας ακόμη είναι επιρρεπές στο να μολυνθεί. Λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης αυτή η πιθανότητα περιορίζεται.  Όσο πιο πολλούς εμβολιασθέντες έχουμε που διακινούνται τόσο το καλύτερο γιατί δεν θα επιτρέψει στο ιό να μολύνει αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Μετέπειτα τόνισε ότι λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών και των μέτρων που παίρνονται, η πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός σε τέτοιους χώρους είναι περιορισμένη.

Αναφερόμενος στην εμβολιαστική κάλυψη είπε, «Η ωφελιμότητα των εμβολίων έχει αποδειχθεί, η εικόνα που έχουμε αυτή την στιγμή σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στους εμβολιασμούς.

Για την ινδική μετάλλαξη  ανέφερε τα εξής:  Το εμβόλιο αντιμετωπίζει επαρκώς την ινδική μετάλλαξη εάν κάποιος έχει πάρει και τις δύο δόσεις κα έχει ψηλά επίπεδα αντισωμάτων».

«Και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί γνωρίζουμε ότι ένα ποσοστό περίπου 5-10% παρόλο που εμβολιάζονται δεν ανταποκρίνονται στο εμβόλιο, επομένως πρέπει να προστατέψουμε και αυτά τα άτομα.

«Η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να φτάσει το 80% γιατί το 10%  ίσως δεν θα έχει αντισώματα» είπε.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Η πανδημία ενισχύει την έξαρση του ακροδεξιού εξτρεμισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα