ΔΟΕ: Η μείωση προστασίας απασχόλησης δεν οδηγεί σε ανάπτυξη

Με την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, μερικές χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, προχώρησαν σε αλλαγές στη νομοθεσία τους που μείωναν το επίπεδο προστασίας των εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες αλλαγές θα συνέβαλαν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ωστόσο πρόσφατη μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) δεν κατέδειξε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ λιγότερης προστασίας των εργαζομένων και ισχυρότερης ανάπτυξης.

Η μελέτη της ΔΟΕ με τίτλο «World Employment

and Social Outlook 2015: The Changing nature of jobs», η οποία αναλύει δεδομένα από 63 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των πιο προηγμένων οικονομιών, καθώς και χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, τα τελευταία 20 χρόνια, έδειξε πως μειώνοντας τα επίπεδα προστασίας των εργαζομένων δεν τονώνεται η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η σχετική ισχύς της εργατικής νομοθεσίας σε μια συγκεκριμένη χώρα δεν επηρεάζει την απασχόληση και τα ποσοστά ανεργίας - ούτε αρνητικά ούτε θετικά. Το εύρημα αυτό αφορά τις προηγμένες, τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.

«Η έκθεση δείχνει σαφώς ότι, αν σχεδιαστεί προσεκτικά, η ρύθμιση της απασχόλησης μπορεί να παρέχει προστασία στους εργαζόμενους χωρίς να βλάπτεται η δημιουργία θέσεων εργασίας», λέει ο Στίβεν Τόμπιν, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Στην πραγματικότητα, ένας αριθμός των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών ενίσχυσαν την προστασία των εργαζομένων, χωρίς να βλάπτουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας» σημειώνει.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ζήτημα είναι πώς θα σχεδιαστούν οι ρυθμίσεις για την οικονομική κατάσταση και την κατάσταση της αγοράς εργασίας σε μια χώρα. Πολύ χαλαροί κανονισμοί μπορεί να είναι τόσο αντιπαραγωγικοί για την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ισότητα και την κοινωνική συνοχή, όσο και οι πολύ αυστηροί κανονισμοί. Ομοίως, η λειτουργία του δικαστικού συστήματος είναι σημαντικό να εξασφαλίζει αποτελεσματική εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

«Η έκθεσή μας φθάνει στο συμπέρασμα ότι η μείωση της προστασίας των εργαζομένων δεν μειώνει την ανεργία. Πράγματι, δείχνει ότι φτωχά σχεδιασμένες αλλαγές που αποδυναμώνουν τη νομοθεσία περί προστασίας της απασχόλησης είναι πιθανόν να είναι αντιπαραγωγικές για την απασχόληση, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η τέλεια ισορροπία θα εξαρτηθεί από τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας, καθώς και την κατάσταση του επιχειρηματικού κύκλου, κάτι που καθιστά απαραίτητη την εμπλοκή των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων» καταλήγει ο Τόμπιν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα