Διπλωματικοί ελιγμοί της Τουρκίας

Η ισχυρή χώρα έχει και ισχυρά προβλήματα. Ο λόγος για την Τουρκία, η οποία έχει μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα στην περιοχή, τα οποία παρουσιάζει αναλυτικά στη σημερινή της έκδοση η Σημερινή της Κυριακής.

Η μάχη κατά του Κουρδικού YPG στην Τουρκοσυριακή μεθόριο παραμένει ανοιχτό ζήτημα στο οποίο προστίθεται, πια και ο "πονοκέφαλος" δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους από Κούρδους βόρεια του Ιράκ.

Οι σχέσεις με το Ισραήλ πήραν την κατηφόρα κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του «Σουλτάνου». Στη συνέχεια όμως, μπήκε στο παιχνίδι το φυσικό αέριο, το οποίο έφερε… άλλον αέρα στη σχέση.

Άγκυρα και Τελ-Αβίβ βρίσκονται εδώ και καιρό σε συζητήσεις σχετικά με τις εμπορικές λεπτομέρειες που αφορούν στην κατασκευή αγωγού για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας... με τον Γενικό Διευθυντή Ενέργειας του Ισραήλ, Σαούλ Μέριντορ, να δηλώνει πως σύντομα θα υπάρξουν επ’ αυτού ανακοινώσεις.

Η Τουρκία με συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο επιδιώκει, να αλλάξει νομικά δεδομένα, χωρίς αυτό να γίνεται αποδεκτό. Το ζήτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών ήταν ακόμη ένα αγκάθι στη σχέση αυτή.

Η γραπτή πρόταση με τις αδιάλλακτες θέσεις της στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων καθώς και η συμπεριφορά του Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Crans Montana αλλά και οι νέες δηλώσεις του Ερντογάν από το Αμβούργο, δείχνουν ότι το μέτωπο αυτό όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά οι απαιτήσεις της τουρκικής ηγεσίας θα κρατήσουν ανοιχτό για πολύ το ζήτημα αυτό.

«Ο Ερντογάν αναζητεί ένα success story», όπως αναφέρει ο Διεθνολόγος και Προϊστάμενος Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας από το ΤΕΠΑΚ, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου ο οποίος προβλέπει πως η Άγκυρα θα παίρνει απ’ το ένα και θα δίνει στο άλλο, ώστε να κλείσουν ανοιχτά ζητήματα που «καίνε».

Keywords
Τυχαία Θέματα