Κουίκ: Κάνουμε συζητήσεις για να προστατευτούν από το Brexit οι Έλληνες στη Βρετανία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων στη Βρετανία μετά το Brexit βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ με εκπροσώπους ελληνικών οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ειδικότερα, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με το Brexit και τη διασφάλιση των Ελλήνων που ζουν, εργάζονται και επιχειρούν στη Βρετανία, όπως και των φοιτητών που σπουδάζουν στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη βρετανική

πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη για την Ουκρανία, εκτός από τις ομογενειακές οργανώσεις στη Μεγάλη Βρετανία, ο κ. Κουίκ συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Κυπριακής Διασποράς, τον πρόεδρο και τη γενική γραμματέα της Εβραϊκής Οργάνωσης «JewishBoard of Deputies», τους εκπροσώπους των ομογενειακών και ανταποκριτές των ελληνικών ΜΜΕ, ενώ ιδιαίτερη ήταν και η συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει καταρχήν συνεννοήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, αν και το θέμα της διασφάλισης των συνθηκών εργασίας, παραμονής και επιχειρείν των Ευρωπαίων πολιτών, όταν ολοκληρωθεί το Brexit θα αντιμετωπιστεί συλλογικότερα, στις συζητήσεις Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών με διυπουργικές επιτροπές που έχει σχηματίσει με τα αρμόδια ελληνικά υπουργεία, είναι έτοιμο για να παρεμβαίνει, είτε στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. είτε σε διαπραγματεύσεις σε διμερές επίπεδο», τόνισε ο κ. Κουίκ.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει και την 'Ανοιξη στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που του τέθηκαν από πλευράς ελληνικής ομογένειας, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, σημείωσε ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία για το νέο αυτό-οργανωμένο και αυτοχρηματοδοτούμενο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) στα διεθνή πρότυπα, θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους για τις παρατηρήσεις του και μετά θα εισαχθεί στη Βουλή. Οι διαδικασίες, ανακοίνωσε, θα ανοίξουν το Φθινόπωρο και επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ξανά-ανακατευτεί στα εσωτερικά και οργανωτικά της ομογένειας. «Κόμματα και παρεμβάσεις κυβερνήσεων είναι υπεύθυνα για το πώς κατάντησε και εν τέλει διαλύθηκε το παλιό ΣΑΕ», σχολίασε ο υφυπουργός. Στη συνέχεια ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε στην ψήφο των ομογενών και την εκπροσώπησή τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, παρατηρώντας πως πέρα από τις συζητήσεις την Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Διασποράς το θέμα «απασχολεί και τον αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κώστα Πουλάκη».

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της ελληνικής διπλωματικής αρχής στο Λονδίνο με επιπλέον προσωπικό λόγω του «brain drain», ανέφερε πως οι κεντρικές υπηρεσίες γνωρίζουν το θέμα και θα δώσουν το συντομότερο την προσφορότερη λύση.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως θα έβλεπε πολύ θετικά συνέργειες της ελληνικής, κυπριακής και εβραϊκής κοινότητας, όπως έχει συμφωνηθεί στην Τριμερή μεταξύ των κυβερνήσεων των τριών χωρών.

Τέλος, όσον αφορά τα θέματα Παιδείας και ειδικότερα της ελληνικής γλώσσας που του τέθηκαν υπόψη, δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στον αρμόδιο υφυπουργό για την απόδημη εκπαίδευση, Κώστα Ζουράρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέρενς ΚουίκBrexitΔικαιώματαΈλληνεςΒρετανίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα