Διπλό φονικό:Ποιος σκότωσε και με τι-Το ημερολόγιο ανατροπών

Πίσω σε δεκαετίες ’80 και ’90 θα πρέπει να ανατρέξει κανείς για να εντοπίσει ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα που να συνδυάζει μαζί και την περιπλοκότητα στην εξιχνίαση του. Μπορεί η Κύπρος να μην αποτελεί χώρα που έχει αυξημένη εγκληματικότητα και η συχνότητα της διάπραξης φονικών να είναι χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες, ωστόσο η διάπραξη στυγερών εγκλημάτων αφήνει ιστορία στην μικρή κοινωνία της Κύπρου.

Όπως είχε φανεί εξ' αρχής το διπλό

φονικό του Στροβόλου δεν επρόκειτο για ένα έγκλημα σαν όλα τα άλλα. Ο τρόπος διάπραξής του αλλά και τα μηδενικά στοιχεία στην αρχή της εξιχνίασης έδειχναν ότι ο φάκελος «Ζαλόγγου 7» θα ήταν για καιρό ο άλυτος γρίφος των ανακριτών του ΤΑΕ Λευκωσίας.

Διπλό φονικό: Τα δυο καυτά ερωτήματα για το επίμαχο μαχαίρι

Ένα από τα στοιχεία που κρατά κάποιος σε αυτό το έγκλημα είναι ότι κάθε μέρα ενείχε και μια ανατροπή ή ένα νέο στοιχείο που θα οδηγούσε σε άλλα μονοπάτια τους ανακριτές.

Διπλό φονικό-Ραγδαίες εξελίξεις:Στη χλωρίνη μαχαίρι &ρούχα

Σε μια «ανατομία» του εγκλήματος, το SigmaLive καταγράφει βήμα προς βήμα το χρονικό του εγκλήματος και τις απανωτές ανατροπές, με κορωνίδα την χθεσινοβραδινή αποκάλυψη του ΣΙΓΜΑ αναφορικά με τα επίμαχα τεκμήρια, το μαχαίρι και τα ρούχα, τα οποία μούλιαζαν επί μια και κάτι βδομάδα σε κουβά από χλωρίνη. Η εξέλιξη αυτή σαφώς και φέρνει νέους πονοκεφάλους στην ανακριτική ομάδα η οποία καλείται τώρα να αναγνώσει τα τεκμήρια με επιπλέον επιστημονικές εξετάσεις που πιθανόν να ρίξουν φως στο ποιος τελικά διέπραξε το στυγερό έγκλημα της 19ης Απριλίου.

Πέμπτη 19 Απριλίου: Η Αστυνομία Πέμπτη προς ξημερώματα Παρασκευής λαμβάνει μήνυμα για δυο νεκρούς στην οδό Ζαλόγγου στο Στρόβολο. Άμεσα καταφθάνουν εκεί μέλη της Δύναμης και του ΓΝ Λευκωσίας που πιστοποιούν τον θάνατο του ζεύγους. Στη σκηνή καταφθάνει και ιατροδικαστής για αυτοψία. Μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας ο γιος του ζεύγους που δίδει μαρτυρία για όλα όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ στο σπίτι του.

Παρασκευή 20 Απριλίου: Η πολύωρη νεκροτομή που διενεργεί η Ελένη Αντωνίου στις σορούς του ζεύγους καταμαρτυρεί την σφαγή που εκτυλίχθηκε το βράδυ της 19ης Απριλίου. Η Ντίνα Σεργίου φέρει 9 μαχαιριές και ο Γιώργος Χατζηγεωργίου φέρει 26 μαχαιριές.

Αστυνομία:Έχουμε 1η εικόνα για φόνο-Μέχρι απόψε νέα δεδομένα

Την ίδια ώρα η Αστυνομία δια του Εκπροσώπου της Ανδρέα Αγγελίδη δηλώνει από την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι δηλώνει ένα 24ωρο μετά την διάπραξη του εγκλήματος ότι έχει 1η εικόνα για το φονικό κι ότι οι έρευνες συνεχίζουν κανονικά.

Σάββατο 21 Απριλίου: Η σκηνή του εγκλήματος παραμένει αποκλεισμένη από την Αστυνομία ενώ ενδελεχείς είναι οι έρευνες από την ανακριτική ομάδα την ίδια ώρα που οι ανακριτές αναμένουν το πόρισμα της δεύτερης αυτοψίας που θα διενεργηθεί στη σκηνή. Η δεύτερη αυτοψία συνοδεύεται και με δεύτερη νεκροτομή που γίνεται παρουσία της εξ Ελλάδος ιατροδικαστού Χαράς Σπηλιοπούλου και του Μάριου Ματσάκη ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια. Στον ορίζοντα διαφαίνονται οι πρώτες αντιδράσεις από πλευράς του τελευταίου αναφορικά με την άρνηση Αρχών και Νομικής Υπηρεσίας στο αίτημά του για αυτοψία στη σκηνή.

Κυριακή 22 Απριλίου: Τα ευρήματα της δεύτερης νεκροτομής επιβεβαιώνουν την πρώτη και πλέον σειρά έχουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και η εξέτασή τους καθώς επίσης και ο εντοπισμός του φονικού όπλου.

Δευτέρα 23 Απριλίου: Πλήθος συγγενών και φίλων λένε στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Στρόβολο το τελευταίο αντίο στο ζεύγος ενώ το σκηνικό των ερευνών παραμένει θολό με την Αστυνομία να εντατικοποιεί τις έρευνες με ενισχυμένη πλέον την ανακριτική ομάδα. Ταυτόχρονα οι απανωτές συσκέψεις στο Αρχηγείο Αστυνομίας παρουσία όλων των εμπλεκομένων συντονίζουν τα επόμενα βήματα.

Τρίτη 24 Απριλίου: Το τοπίο των ερευνών παραμένει θολό την ίδια ώρα που το σκηνικό μυρίζει μπαρούτι απ΄τις δηλώσεις του Μάριου Ματσάκη ο οποίος δηλώνει πλέον ξεκάθαρα ότι η Αστυνομία «κάτι του κρύβει» και δεν τον αφήνει να διενεργήσει αυτοψία στη σκηνή. Παράλληλα σε αναμονή δηλώνουν όλοι ότι παραμένουν, αναφορικά με την κατάθεση του 15χρονου γιου.

Τετάρτη 25 Απριλίου: Τίποτα δεν καταμαρτυρεί ότι η μέρα αυτή θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη της διερεύνησης της υπόθεσης. Οι δηλώσεις ωστόσο του Υπαρχηγού της Δύναμης από την Μαρίνα Λεμεσού φαίνεται να «προβλέπει» τρόπον τινά τις εξελίξεις. «Σας διαβεβαιώ ότι αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα στο τέλος θα πάρουν τον δρόμο τους, ήδη έχουν πάρει τον δρόμο τους, αλλά αισιοδοξούμε ότι θα εξιχνιαστεί. Έχουμε απαντήσεις για όλα», δηλώνει μεταξύ άλλων ο Κύπρος Μιχαηλίδης.

Υπαρχηγός για διπλό φονικό:Έχουμε απαντήσεις για όλα

Το βράδυ της ίδιας μέρας η Αστυνομία μετά από πληροφορία συλλαμβάνει στην Αγία Νάπα τον φερόμενο και όπως όλα δείχνουν εγκέφαλο του φονικού. Ο 33χρονος συλληφθείς ξετυλίγει το κουβάρι των εξελίξεων.

Πέμπτη 26 Απριλίου: Ενώπιον Δικαστηρίου ξεδιπλώνεται η βεντάλια του εγκλήματος. Άνθρωπος κλειδί στην όλη υπόθεση είναι ο 33χρονος αφού όπως είπε στους ανακριτές, «Ξέρει τι έγινε σε εκείνο το σπίτι εκείνο το βράδυ που σκοτώθηκαν δυο άνθρωποι, ως ένα σημείο». Είπε δε, ότι «Ξέρει ποιοι εμπλέκονται σε αυτό που έγινε, ξέρει ποιος ήταν ο σκοπός και ξέρει ποιο ήταν το κίνητρο», του φονικού.

Παρασκευή 27 Απριλίου: Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά από την γραπτή κατάθεση του 33χρονου. «Καρφώνει» τη νεαρή συμβία του και τον ετεροθαλή αδελφό του ως συνεργούς. Η Αστυνομία πλέον οδεύει σύμφωνα και με τις επίσημες δηλώσεις στην εξιχνίαση του εγκλήματος.

Σάββατο 28 Απριλίου: Οι δυο νέοι συλληφθέντες ενώπιον Δικαστηρίου δεν φέρουν ένσταση στο 8μερο διάταγμα προσωποκράτησης τους. Και οι δυο οδηγούνται στα κρατητήρια ενώ από πλευράς της η νεαρή το απόγευμα μετά τη διαδικασία, καρφώνει έναν επιπλέον συνεργό ο οποίος φαίνεται πως είναι ο κουκουλοφόρος.

Το βράδυ της ίδιας μέρας η Αστυνομία οδηγείται στα χνάρια του και σε προφορική του κατάθεση δηλώνει στους ανακριτές ότι θα τα πει όλα.
Κυριακή 29 Απριλίου: Το κουβάρι της υπόθεσης δείχνει να ξετυλίγεται και ο τέταρτος συλληφθέντας οδηγείται κι αυτός υπό 8μερη κράτηση.

«Καθαρίζει» ποιος ο ρόλος ποιου

Οι ρόλοι

- 33χρονος: Σε αυτόν αποδίδεται ο ρόλος του ηθικού και φυσικού αυτουργού, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εντός Δικαστηρίου, όλα δείχνουν ότι είναι ο άνθρωπος που σκότωσε το ζεύγος και ακολούθως ξύπνησε τον 15χρονο γιο τους, για να του το ανακοινώσει και για να του πει να τον οδηγήσει στον χώρο όπου ήταν τα λεφτά.
- 22χρονη συμβία και 23χρονος ετεροθαλής αδελφός: Οι δυο ήταν στην αναμονή και περίμεναν τηλεφώνημα για να παραλάβουν τη λεία. Η μεν συμβία είχε ρόλο οδηγού, αφού οι οδηγίες που είχαν από τον 33χρονο δεν τους ενέπλεκαν εντός της οικίας. Ωστόσο, γενετικό υλικό της νεαρής εντοπίστηκε στη σκηνή.
- 22χρονος: Στον τέταρτο συλληφθέντα αποδίδεται ο ρόλος του κουκουλοφόρου, ο οποίος ανέμενε έξω από την πόρτα της κουζίνας για να του ανοίξουν. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν εντός Δικαστηρίου, ο 22χρονος εισήλθε στο σπίτι, ανέβηκε στο δωμάτιο και είδε ότι το ζεύγος ήταν νεκρό. Είπε στους ανακριτές πως «νομίζει πως τα παπούτσια που βρέθηκαν στη σκηνή είναι αυτά που φορούσε όταν μπήκε στο σπίτι των θυμάτων».

Δευτέρα 30 Απριλίου και εντεύθεν: Πλέον η Αστυνομία δηλώνει μεν ότι έχει εικόνα, ωστόσο φαίνεται πως έχει ενώπιον της ένα γρίφο για γερούς λύτες. Τα επιστημονικά αποτελέσματα φαίνεται πως φέρνουν νέους πονοκεφάλους. Το μαχαίρι και τα ρούχα που είχε υποδείξει στους ανακριτές ο 33χρονος ότι βρίσκονταν στο σπίτι του πατέρα του ήταν για μέρες σε κουβά από χλωρίνη με αποτέλεσμα οι ενδείξεις να είναι ασαφείς.
Συνεπώς, οι ανακριτές έχουν μπροστά τους το μεγαλύτερο ερώτημα: Είναι αυτά τα ενδύματα και αυτό το μαχαίρι, που υπέδειξε δηλαδή ο 33χρονος, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη του εγκλήματος;

Keywords
Τυχαία Θέματα