Κίνδυνος ακόμη και για 20 βουλευτές με απόφαση Ανωτάτου

Άνω – κάτω έχει κάνει το υπουργείο Εσωτερικών και τη Νομική Υπηρεσία, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κρίνει ως άκυρη την εκλογή και την ανακήρυξη του Γιώργου Παπαδόπουλου, ως βουλευτή του κινήματος Αλληλεγγύης.

Διαβάστε επίσης: Ανώτατο: Άκυρη η εκλογή του βουλευτή Γ. Παπαδόπουλου

Υπουργείο Εσωτερικών και Νομική Υπηρεσία, καλούνται να βρουν την κατάλληλη θεραπεία ώστε να αναπληρωθεί η μη καταληφθείσα θέση του Γιώργου Παπαδόπουλου στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης: H πρώτη αντίδραση Α. Μιχαηλίδη μετά την απόφαση

Ανώτατου

Οι δυο επιλογές που υπάρχουν στο παρόν στάδιο είναι δυο. Η μια είναι η αναπληρωματική εκλογή στην επαρχία Λεμεσού και η δεύτερη είναι να πάμε σε ανακατανομή των εδρών.

Διαβάστε επίσης: Δικηγόρος Α. Μιχαηλίδη: Προκήρυξη εκλογών εντός 45 ημερών

Ωστόσο, για να οδηγηθούμε σε αναπληρωματική εκλογή θα πρέπει πρώτα να υπάρξει τροποποιητικός νόμος στη Βουλή καθότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στη κείμενη νομοθεσία.

Διαβάστε επίσης: Παπαδόπουλος: Θα είναι κλοπή – Δεν είμαι βουλευτής (vid)

Ακόμη όμως κι αν αυτό καταστεί εφικτό ελλοχεύουν και πάλι δυο κίνδυνοι. Ο πρώτος, είναι να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Αλληλεγγύη, στο ενδεχόμενο που χάσει την κοινοβουλευτική της έδρα, σε μια αναπληρωματική εκλογή.

Διαβάστε επίσης: Το μπαλάκι για έδρα Παπαδόπουλου στη Νομική Υπηρεσία

Όπως μας σημειώνουν χαρακτηριστικά καλά ενημερωμένες πηγές, κανείς δεν μπορεί εκ προοίμιού να γνωρίζει αν και πάλι το Ανώτατο θα κρίνει ως αντισυνταγματική μια τέτοια θεραπεία.

Διαβάστε επίσης: Σύσκεψη ΥΠΕΣ και Νομικής Υπηρεσίας για έδρα Παπαδόπουλου

Επιπλέον, εάν διεξαχθούν αναπληρωματικές εκλογές στην επαρχία Λεμεσού, αυτές θα γίνουν με το πλειοψηφικό σύστημα και όχι με το αναλογικό.

Ως εκ τούτου, θα υπάρχει και πάλι η εύλογη υποψία ότι κάτι τέτοιο θα προσκρούει στο Σύνταγμα, καθότι 55 βουλευτές θα είναι εκλεγμένοι με το αναλογικό σύστημα και ένας με το πλειοψηφικό.

Στην περίπτωση που η απόφαση είναι να οδηγηθούμε σε ανακατανομή των εδρών τότε ενδεχομένως να ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου καθότι θα παίζονται 20 θέσεις στο Κοινοβούλιο.

Πιθανότατα δηλαδή να έχουμε αλλαγές τόσο σε πρόσωπα με κάποιους βουλευτές να αποχωρούν και κάποιους άλλους να εισέρχονται εντός του Κοινοβουλίου, διαφοροποίηση ως προς την εκπροσώπηση των κομμάτων ανά επαρχία καθώς επίσης και των συσχετισμών των κοινοβουλευτικών τους δυνάμεων. Με άλλα λόγια πλήρης ανατροπή του σκηνικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ήδη υπήρξε μια ενδοϋπηρεσιακή συνάντηση εντός της Νομικής Υπηρεσίας συζητώντας τις επιλογές που έχει ενώπιον της.

Επίσης αναμένεται να καθοριστεί ακριβώς πότε θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη του Υπουργείου Εσωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνδυνος, Ανωτάτου,kindynos, anotatou