Διπλάσια πιθανότητα υπέρτασης για άτομα με σοβαρή περιοδοντίτιδα

Οι ενήλικες με εκτεταμένη περιοδοντίτιδα, δηλαδή σοβαρή λοίμωξη των ούλων, έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες -περίπου διπλάσιες- να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σε σχέση με όσους έχουν υγιή ούλα, σύμφωνα με νέα βρετανο-ισπανική επιστημονική έρευνα. 

  Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα περιοδοντικά βακτήρια προκαλούν βλάβη στα ούλα και επίσης πυροδοτούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην συστηματική ανάπτυξη παθήσεων όπως η υπέρταση.

 

Αυτό σημαίνει ότι η σχέση ανάμεσα στην περιοδοντίτιδα και στην αυξημένη αρτηριακή πίεση συμβαίνει πολύ πριν ένας ασθενής εμφανίσει υπέρταση.

  Η μελέτη δείχνει ακόμη ότι ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός ατόμων με περιοδοντίτιδα δεν ξέρουν ότι έχουν υπέρταση.  

  Την ίδια ώρα, νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου για έμφραγμα.   

  Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 90 χιλιάδες άτομα σε βάθος 30 ετών. 

  Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν πάνω από μισό κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο την μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 15% μικρότερο κίνδυνο οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου και 21% μικρότερο κίνδυνο ειδικότερα στεφανιαίας νόσου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διπλάσια,diplasia