ΔΗΠΑ: 48 χρόνια μετά την αποφράδα εκείνη μέρα, η μνήμη παραμένει νωπή

Ανακοίνωση για τη μαύρη μέρα της εισβολής εξέδωσε η Δημοκρατική Παράταξη.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά την αποφράδα εκείνη μέρα, η μνήμη παραμένει νωπή και βαριά φορτισμένη. Ο Ιούλιος του 1974 μας κληρονόμησε πόνο, δυστυχία και μια πατρίδα μοιρασμένη, με το λαό μας να υποφέρει τα πάνδεινα. Θυμόμαστε εκείνες τις μαύρες, τραγικές μέρες που ακολούθησαν το προδοτικό πραξικόπημα, με αποκορύφωμα την 20η μέρα του μηνός, που ξημέρωσε φέρνοντας τον Αττίλα στην Κύπρο

μας και την τουρκική εισβολή, που έσπειρε όλεθρο, βία και ατέλειωτο πένθος.

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων καταδικάζει το διεθνές έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Παράλληλα, αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες και τους μάρτυρες του 1974, τους τραγικούς αγνοούμενούς μας και τους συγγενείς τους, τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας, τις χιλιάδες των εκτοπισμένων και όλων των παθόντων της τουρκικής εισβολής.

Η 48η μαύρη επέτειος της καταστροφής της Κύπρου που ακολούθησε την προδοσία του πραξικοπήματος, βρίσκει την Κύπρο διαιρεμένη, υπό ημικατοχή, και την Τουρκία να θεωρεί τον εαυτό της κληρονόμο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, επιδιώκοντας την αναβίωσή της με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί τους εδάφους και επί της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παύσει επιτέλους να κλείνει τα μάτια σε ένα διεθνές έγκλημα. Να θέσει τέρμα στην τουρκική παρανομία και να μεριμνήσει για την αποκατάσταση των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Επιθυμία, στόχος και επιδίωξή μας είναι η λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Όχι η μη λύση. Όχι το σημερινό Στάτους Κβο. Μια λύση, όμως, που θα αναιρεί τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και που θα αποκαθιστά την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στην Κύπρο, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της.

Είναι η ώρα, που είτε θα συνειδητοποιήσουμε τους εθνικούς κινδύνους και θα τους αντιμετωπίσουμε συλλογικά με σχέδιο, σωφροσύνη, υπευθυνότητα και διεκδικητικό ρεαλισμό, είτε θα αφεθούμε μοιρολατρικά στην τύχη μας.

Κάνουμε έκκληση για ακόμα μια φορά, προτού τα πράγματα πάρουν μια μη αναστρέψιμη πορεία, γι’ αυτό και οφείλουμε να αντιδράσουμε συλλογικά.

Μόνον έτσι, με ενότητα, εθνική συνεννόηση και πολιτική σταθερότητα θα καταφέρουμε να βαδίσουμε με σταθερούς βηματισμούς στα αχαρτογράφητα νερά ενός πολύπλοκου και γεμάτου αβεβαιότητες παγκόσμιου συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα