Δημοσκόπηση-Βουλευτικές: Ελαφρώς μειωμένη η αποχή

Κόκκινες γραμμές θέτουν οι πολίτες αναφορικά με το κυπριακό, όπως καταγράφει δημοσκόπηση του Σίγμα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 86% θα απέρριπτε σχέδιο που θα προνοούσε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων. Μάλιστα, τρεις στους πέντε δεν θα ψήφιζαν σχέδιο με πρόνοια για εκ περιτροπής προεδρία.

Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό απόρριψης των τουρκικών εγγυήσεων. Σε σχέση με την πιθανότητα σταδιακής αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων σε βάθος πέραν

των πέντε χρόνων, το 37% δηλώνουν ότι θα απέρριπταν το σχέδιο σίγουρα και το 32% ότι σίγουρα θα το ψήφιζαν. Δεν γνωρίζουν το 12%, ενώ μάλλον θα απέρριπταν το 8% και μάλλον θα ψήφιζαν το 10%.

Πρωτιά ΔΗΣΥ

Σε ό,τι αφορά τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο ΔΗΣΥ είναι πρώτο κόμμα με 20,2%, σε σχέση με την καταγραφή του Φεβρουαρίου. Το ΑΚΕΛ, από την άλλη, με 16,4%, είναι ανεβασμένο κατά 1,2 μονάδα, σε σχέση με την δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα. Απώλεια 0,3% καταγράφει το ΔΗΚΟ, με 8,1%.

Στήθος με στήθος ΕΔΕΚ-Συμμαχία Πολιτών

Μεγάλη αναμένεται να είναι η μάχη για την τέταρτη θέση αφού, παρά την αύξηση που αμφότερες καταγράφουν, τα ποσοστά τους στην πρόθεση ψήφου συνεχίζουν να βρίσκονται πάρα πολύ κοντά ανάμεσα σε ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών.

Ανεβασμένοι κατά 0,4% είναι οι Οικολόγοι, που καταγράφουν 3,2% στη δημοσκόπηση. Εάν διεξάγοντας εκλογές την ερχόμενη Κυριακή ποσοστό της τάξης του 2,8% των πολιτών θα ψήφιζε το νεοσυσταθέν κίνημα Αλληλεγγύη, τα ποσοστά του οποίου καταγράφονται μαζί με του ΕΥΡΩΚΟ, που εμφανιζόταν μόνο του στον πίνακα Φεβρουαρίου με 1,3%. Με μείωση 0,4% καταγράφεται το ΕΛΑΜ, που λαμβάνει 1,6%. Κάποιο άλλο κόμμα θα ψήφιζαν, αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, το 3%, σε σχέση με το 3,4% της περασμένης καταγραφής.

Ιδιαίτερα υψηλό είναι, πάντως, το ποσοστό της αποχής, το οποίο ανέρχεται, με βάση πάντα την δημοσκόπηση, στο 22.2%. Είναι ωστόσο χαμηλότερο από το 25% που κατέγραψε η δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα. 11% των Κυπρίων δηλώνουν σε αυτό το στάδιο αναποφάσιστοι και 3,4% προσανατολίζονται να ρίξουν λευκό ή άκυρο.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Σημερινή» της Τετάρτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα