ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΙΓΜΑ: Θρησκευτικά σύμβολα και μαντήλα

Σκοτεινοί φόβοι; Αποδοχή της διαφορετικότητας ή σεβασμός στα ήθη και στην παράδοση της χώρας υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών;

Τις κοινωνικές προεκτάσεις των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία ανάξεσε το περιστατικό της μαθήτριας που εκδιώχθηκε από το σχολείο επειδή φορούσε μαντήλα....

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για λογαριασμό του ΣΙΓΜΑ, αποδοκιμάζει την ενέργεια.

83%

των ερωτηθέντων θεωρεί λανθασμένη την απόφαση του Διευθυντή για αποβολή της μαθήτριας, λόγω της μαντήλας

Την ίδια, όμως, στιγμή ποσοστό 27% θεωρεί ότι το υπουργείο πρέπει να αναθεωρήσει τους κανονισμούς λειτουργίας, ώστε να προστατεύονται όλοι οι μαθητές και ποσοστό 26% ζητεί τη δημιουργία προγραμμάτων καθοδήγησης των εκπαιδευτικών για διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Στα ευρήματα της δημοσκόπησης, διαπιστώνεται παράλληλα ότι:

64% θεωρεί ότι μαθητές με διαφορετική καταγωγή και θρήσκευμα πρέπει να ακολουθούν τις παραδόσεις τους, να σέβονται όμως ταυτόχρονα τα ήθη και τις παραδόσεις της Κύπρου. 20% πιστεύει ότι πρέπει να μαθαίνουν τα ήθη της χώρας και 16% να ακολουθούν τα δικά τους ήθη.

Κατά απόλυτο τρόπο, οι ερωτηθέντες, και με ποσοστό 86% απορρίπτουν την κατάργηση των χριστιανικών συμβόλων, του σταυρού και του κομποσχοινιού.

Η κοινή γνώμη απομονώνει, ωστόσο, το περιστατικό με τη μαθήτρια από την επικρατούσα κατάσταση στα σχολεία.

Έξι στους 10 απορρίπτουν ότι τα κυπριακά δημόσια σχολεία προβάλλουν ή καλλιεργούν ρατσιστικές συμπεριφορές, ενώ 4 στους 10 έχουν αντίθετη γνώμη.

Ωστόσο, στο ερώτημα εάν στην κυπριακή κοινωνία παρατηρούνται ρατσιστικές συμπεριφορές ενάντια σε άτομα με διαφορετική καταγωγή και θρήσκευμα,

73% απάντησε καταφατικά και 27% αρνητικά.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη παγκύπρια στις 7 με 8 Σεπτεμβρίου με δείγμα 500 ατόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα