Έδωσε οδηγίες στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

Η Τουρκία μίλησε. Εντολοδόχος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι ντιρεκτίβες ξεκάθαρες. Πρώτα άτυπη πενταμερής για ξεκαθάρισμα μορφής λύσης και μετά κατάληξη σε όρους αναφοράς για νέες συνομιλίες.

Πρώτα κεκτημένα, μετά διαπραγματεύσεις.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπως αναμενόταν, χάραξε γραμμή κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα.

Κλείδωμα εγγυήσεων, βέτο, εκ περιτροπής προεδρία και μετά βλέπουμε για διάλογο, επανέλαβε σχεδόν εμμονικά. 

Και στο πλαίσιο ενός άτυπου, επι του παρόντος τουλάχιστον, blame game,

έριξε νέα βέλη κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, χρεώνοντάς του ξανά τα δυο κράτη που η ίδια προωθεί.

 «Ο κ. Αναστασιάδης, σε διάφορες περιστάσεις έκανε αναφορά σε διαφορετικές προσεγγίσεις. Έκανε αναφορά σε δύο κράτη, χαλαρή ομοσπονδία και άλλες ιδέες. Ο κ. Αναστασιάδης εκφράζει διαφορετικές απόψεις, σε διάφορους χώρους. Γι’ αυτό σε μια άτυπη πενταμερή συνάντηση όλα θα ξεκαθαρίσουν», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο του Γενικού Γραμματέα. Η Τουρκική προϋπόθεση όμως, δια στόματος Τσαβούσογλου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

 «Η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει κανένα μοντέλο λύσης, αρκεί αυτό να κατοχυρώνει την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια των Τ/κ. Είμαστε εναντίον της επιβολής οποιασδήποτε μορφής λύσης. Η ουσία του θέματος είναι η Ε/κ πλευρά να αποδεχθεί εκ των προτέρων την πολιτική ισότητα, με όλες τις πτυχές της», είπε ο Τσαβούσογλου.

 «Εφόσον δεν μπορούμε να βρούμε κοινή γλώσσα, τότε θα συνεχίσουμε ξεχωριστά τις διερευνητικές γεωτρήσεις. Δεν γίνεται αλλιώς. Αν όμως υπάρξει εξέλιξη για κοινή προσέγγιση, είμαι σίγουρος ότι Τουρκία και «τδβκ» θα το αξιοποιήσουμε θετικά», είπε ο κατοχικός ηγέτης. 

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί για την Αμμόχωστο, ήταν όπως πληροφορείται το Σίγμα, ψηλά στην ατζέντα του ταχύρρυθμου μαθήματος πολιτικού προσανατολισμού που παρέδωσε ο Τσαβούσογλου σε όλους τους υποτελείς του στα κατεχόμενα. Το δε παράνομο άνοιγμα λεγομένου «προξενείου» στην κατεχομένη πόλη λειτούργησε προπαρασκευαστικά. Αποδεικνύοντας ξανά την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, μέσω Οζερσαι, να ανοίξει υπό τ/κ διοίκηση, αλλά πάνω από όλα να εποικίσει την βασιλεύουσα.

 Το απόγευμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμενόταν να περιδιαβεί προκλητικά στην περίκλειστη Αμμόχωστο, με οικοδεσπότη ποιον άλλο, τον Κουντρέτ Οζερσάι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έκανε λόγο για προκλητική στάση που σκοπό έχει να δυναμιτίσει το κλίμα και ενδεχομένως να αποτρέψει την προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα