Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Σφυγμομέτρηση για το κλείσιμο και το άνοιγμα οδοφραγμάτων

Υπό αυστηρές διαδικασίες και υπό βαρύνουσας σημασίας προϋποθέσεις η σταδιακή άρση των μέτρων στα οδοφράγματα, λένε οι πολίτες.

Νέα, παγκύπρια δημοσκόπηση του «ΣΙΓΜΑ» καταγράφει τις κυρίαρχες απόψεις των πολιτών γύρω από το ζήτημα της επαναλειτουργίας των διόδων διέλευσης, από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές και αντίστροφα.

Βάσει των ευρημάτων, περίπου 5 στους δέκα πολίτες και συγκεκριμένα το 46% των ερωτηθέντων, θεωρεί ότι η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ανοίξει τα οδοφράγματα στην παρούσα

φάση, έστω και αν αποφασίσει κάτι τέτοιο το κατοχικό καθεστώς.

Σε περίπτωση που η πολιτική ηγεσία αποφασίσει το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, το 29% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει με την ανακάλυψη εμβολίου. Το ίδιο περίπου ποσοστό, και συγκεκριμένα το 28%, θεωρούν ότι μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να συμβεί με την ανακάλυψη φαρμάκου πλήρους ίασης του ιού, ενώ ποσοστό 25% με την σταθεροποίηση των μηδενικών κρουσμάτων.

Έξι στους 10 πολίτες θεωρούν ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων θα πρέπει να ακολουθήσει το άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών.

Επίσης, το 67% των ερωτηθέντων θεωρεί πως εάν επαναλειτουργήσουν τα οδοφράγματά θα πρέπει να επιτρέπεται η διέλευση μόνο στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η έρευνα καταγράφει και ένα 68% που εκφράζει την διαφωνία του με το ενδεχόμενο άνοιγμα των οδοφραγμάτων μόνο για όσους Τ/κ εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές.

Οκτώ στους 10 πολίτες θεωρούν ότι ορθώς η Κυβέρνηση προχώρησε σε κλείσιμο των οδοφραγμάτων ως πρώτιστο μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, εμπιστοσύνη προς το κατοχικό καθεστώς, όσον αφορά τις ανακοινώσεις για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις σκλαβωμένες περιοχές σε σχέση με την πανδημία, εκφράζει το 65% των πολιτών.

Στην ερώτηση ποιο μέτρο θεωρείτε ότι πρέπει να εφαρμοστεί κατά την διέλευση στα οδοφράγματα εάν ανοίξουν, το 48% επέλεξαν την  εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων προστασίας.

Το 36% την παρουσίαση πιστοποιητικού υγείας, το 35% την θερμομέτρηση των διερχομένων, ενώ υπάρχει και ένα 9% που εισηγούνται να μην ανοίξουν τα οδοφράγματα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τον οργανισμό IMR/ Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, για "λογαριασμό" της τηλεόρασης "ΣΙΓΜΑ", στις 6 -8 Μαΐου, με μέγεθος δείγματος 1200 ατόμων.

Δείτε αναλυτικά τη Δημοσκόπηση:

Keywords
Τυχαία Θέματα