Δημοψήφισμα Τουρκίας: Όλα είναι στο μυαλό του Ερντογάν

Σηκώνουν τα χέρια ψηλά οι Διεθνολόγοι απέναντι στο αποτέλεσμα που θα προκύψει από το δημοψήφισμα της Τουρκίας την Κυριακή του Πάσχα.

Όλα είναι στο μυαλό του Ερντογάν, όπως εύστοχα σχολιάζει ο Διεθνολόγος Πέτρος Ζαρούνας, καθώς, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου οι θεσμοί «δείχνουν τον δρόμο» για το τι ακολουθεί μετά από ένα δημοψήφισμα,

στην περίπτωση της Τουρκίας, ο αυταρχικός Σουλτάνος είναι αυτός που θα αποφασίσει.

Μιλώντας στο «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα, ο κ. Ζαρούνας ανέφερε πως οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν οριακή διαφορά ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι».

«Υπάρχει δυσκολία σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για την επόμενη μέρα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα δύσκολο, αυταρχικό και συγκεντρωτικό άνθρωπο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διεθνολόγος.

Πράγματι, μέσα από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, ούτε η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα μπορεί πλέον να ελέγχει τις αποφάσεις του προέδρου.

Το Euronews, σε πρόσφατο δημοσίευμά του, ανέλυσε το τι θα γίνει εάν οι μεταρρυθμίσεις αυτές περάσουν μέσα από το δημοψήφισμα.

Έτσι, εάν εγκριθεί…

Σήμερα, ο Πρόεδρος είναι μόνο αρχηγός του κράτους, όμως, εάν τύχει υποστήριξης το δημοψήφισμα, τότε θα είναι τόσο αρχηγός του κράτους όσο και επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας.Καταργείται η θέση του πρωθυπουργού, ενώ θεσπίζεται θέση αντιπροέδρου.Ο πρόεδρος είναι σε θέση να εκδίδει διατάγματα, να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να διορίζει υπουργούς και ανώτατους αξιωματούχους.Ο πρόεδρος μπορεί να υπηρετήσει δύο πενταετείς θητείες.Βουλευτικές και προεδρικές εκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, την ίδια ημέρα.Το κοινοβούλιο μπορεί να ξεκινήσει έρευνα ή να αποδώσει κατηγορίες εναντίον του προέδρου, εφόσον η πλειοψηφία πει το «ναι». Χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να στείλει τον πρόεδρο σε δίκη.

Εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι οριακό, τότε δεν αποκλείεται είτε να γίνει ξανά δημοψήφισμα είτε νέες εκλογές.

Η μόνη περίπτωση στην οποία ο Ερντογάν θα βρεθεί υπό πίεση, είναι, βεβαίως, μέσα από μια μεγάλη ήττα την Κυριακή του Πάσχα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όλοι όσοι είναι εναντίον του θα συνεννοηθούν και θα αντιδράσουν. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα τα βρει δύσκολα, αλλά, το θέμα είναι, μέχρι πότε.

Tweet to @donnakaparti

Keywords
Τυχαία Θέματα