Δημοφιλές «κατασκοπευτικό» app με άκρες στην Κύπρο: Σχέσεις Ισραήλ-ΗΑΕ

Πιθανές διασυνδέσεις με εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιείται ως κατασκοπευτική, έχουν πρώην ισραηλινοί στρατιωτικοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα των New York Times που έγινε με τη συνδρομή Αμερικανών αξιωματούχων, χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη έκθεση πληροφοριών.

Πρόκειται για την υπηρεσία ToTok, η οποία παρακολουθεί, σύμφωνα με την έρευνα των NYT, τοποθεσίες, συνομιλίες και πληροφορίες χρηστών, οι

οποίοι τις κοινοποιούν εν αγνοία τους. Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, η Κύπρος εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή ως «καταφύγιο» για ισραηλινούς προγραμματιστές, οι οποίοι λαμβάνουν μάλιστα και μισθούς που προκαλούν ίλιγγο.

Το ToTok έκανε ντεμπούτο πριν από μερικούς μήνες. Οι περισσότεροι χρήστες του είναι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ωστόσο χρησιμοποιείται και από όλο τον κόσμο και πλέον ανήκει στις κορυφαίες εφαρμογές των ΗΠΑ.


Η εφαρμογή, η οποία είναι ξεχωριστή από τη δημοφιλή κινεζική εφαρμογή TikTok, κατέλαβε, επίσης, υψηλή θέση στις προτιμήσεις των χρηστών στη Σαουδική Αραβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία και τη Σουηδία.

Οι δημοσιεύσεις που υποστηρίζονται από το κράτος άρχισαν να διαφημίζουν το ToTok στα ΗΑΕ τους τελευταίους μήνες ως εργαλείο ανταλλαγής μηνυμάτων με το σλόγκαν «ελεύθερο, γρήγορο και ασφαλές», σε μια χώρα όπου πολλές εφαρμογές μηνυμάτων περιορίζονται από την κυβέρνηση.

Τόσο η Google όσο και η Apple έχουν καταργήσει την εφαρμογή από τα καταστήματά τους, αλλά οι χρήστες που την έχουν ήδη κατεβάσει εξακολουθούν να την χρησιμοποιούν.

Αποτελεί, σύμφωνα με την έρευνα, το τελευταίο από σειρά ψηφιακών όπλων που οι πλούσιες κυβερνήσεις έχουν αναπτύξει για να κατασκοπεύουν τους αντιπάλους τους και τους πολίτες τους.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ιδιωτικές εταιρείες που εργοδοτούν Ισραηλινούς και Αμερικανούς για τέτοιες επιχειρήσεις.

Η εταιρεία που λειτουργούσε το ToTok ονομάζεται Breej Holding και συνδέεται, όπως όλα δείχνουν, με την εταιρεία πληροφορικής DarkMatter στο Abu Dhabi.

Δημοσίευμα των Times of Israel αναφέρει ότι τον περασμένο Οκτώβριο, τα εβραϊκά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η DarkMatter προσλαμβάνει ενεργά μέλη της Μονάδας 8200, της ελίτ της μονάδας πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Yedioth Ahronoth, οι απόφοιτοι της υπηρεσίας πληροφοριών έχουν οφέλη ύψους 100.000 δολαρίων συν μηνιαίο μισθό, καθώς και πολυτελή σπίτια στην Κύπρο.

Ο Yedioth είπε ότι αρκετές επιχειρήσεις προσλαμβάνουν τους Ισραηλινούς, αλλά ονομάζονται DarkMatter. Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς, αλλά λέγεται ότι έχουν στενή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στο Ιράν, τον κοινό εχθρό τους.

Μια δεύτερη έκθεση που δημοσιεύθηκε στο TheMarker ανέφερε ότι η DarkMatter διατηρεί ένα γραφείο στην Κύπρο που απασχολεί ισραηλινούς προγραμματιστές λογισμικού.

Ένας υπάλληλος που προσδιορίστηκε ως «Υ» προειδοποίησε το TheMarker για το «de facto λαθρεμπόριο της Ισραηλινής πνευματικής ιδιοκτησίας χωρίς καμία εποπτεία του Υπουργείου Άμυνας».

«Παίρνουν τους νέους αυτούς στην Κύπρο, τους εξαγοράζουν με τεράστιους μισθούς», είπε, προσθέτοντας ότι γνωρίζει ερευνητές που τους προσφέρθηκαν θέσεις στο DarkMatter με μισθούς ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.

Δεν ήταν σαφές εάν οι βετεράνοι του IDF έλαβαν άδεια να ασχοληθούν με σχέδια ξένων πληροφοριών από το υπουργείο Άμυνας, το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκθέσεις TheMarker και Yedioth.

Η φημισμένη μονάδα 8200 –περίπου ισοδύναμη με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας στις ΗΠΑ– θεωρείται ιδιαίτερη για τη δύναμη της πληροφορικής της και παρουσιάζεται ως ένα σημαντικό εκκολαπτήριο της κουλτούρας της υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ.

Το DarkMatter, κατηγορείται ως ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών και διερευνάται από το FBI με υποψίες για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, καθώς και οι δύο βλέπουν το Ιράν ως απειλή. 

Το ToTok βασίζεται πιθανότατα σε μια κινεζική εφαρμογή που ονομάζεται YeeCall και λειτουργεί όπως άλλες εφαρμογές smartphone που έχουν πρόσβαση στις τοποθεσίες, τις επαφές, τα μικρόφωνα, τις κάμερες και τα ημερολόγια των χρηστών.

Ενώ τα προηγμένα εργαλεία hacking τηλεφώνου κοστίζουν περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια, η εφαρμογή δίνει στα ΗΑΕ έναν τρόπο ουσιαστικά να χακάρουν τα τηλέφωνα των χρηστών δωρεάν, ενώ οι χρήστες εν αγνοία τους υποβάλλουν προσωπικά δεδομένα αποκαλύπτοντας έτσι τις δικές τους πληροφορίες. Δεν είναι σαφές εάν τα ΗΑΕ είναι σε θέση να καταγράφουν βίντεο ή ήχο από τα τηλέφωνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα