Κάλεσμα ΕΕ στα εμπλεκόμενα μέρη στη Λιβύη για αποκλιμάκωση και διάλογο

Έκκληση για κατάπαυση των εχθροπραξιών, αποκλιμάκωση και άμεση επιστροφή στον πολιτικό διάλογο, απευθύνει προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Λιβύη, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης), Πήτερ Στάνο, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση όλων των τρίτων κρατών για σεβασμό στο εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ.

 

Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος αναφέρει: «Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης στη Λιβύη,

ιδίως γύρω από την Τρίπολη, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς όλα τα μέρη στη Λιβύη να σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές ενέργειες και να επαναλάβουν τον πολιτικό διάλογο».

 

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση στη Λιβύη. Ο μόνος τρόπος επίλυσης πρέπει να είναι ο πολιτικός διάλογος, ο οποίος θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων βάσει των προτάσεων που υπέβαλαν πρόσφατα τα Ηνωμένα Έθνη», ξεκαθαρίζει ο Πήτερ Στάνο.

 

Προειδοποιεί δε ότι «όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να τηρούν και να σέβονται το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ».

 

«Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Ghassan Salamé και της διαδικασίας του Βερολίνου, ως τη μόνη οδό για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας στη Λιβύη και για την ανοικοδόμηση μιας ειρηνικής, σταθερής και ασφαλούς Λιβύης», τονίζει ο Εκπρόσωπος.

 

«Όλοι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία του Βερολίνου θα πρέπει να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, η οποία εξασφαλίζει την κυριαρχία της Λιβύης με διαπραγμάτευση προς όφελος όλων των Λίβυων», αναφέρει. 

 

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Josep Borrell, δεσμεύεται να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ στον τομέα αυτό και να συνεχίσει να απευθύνεται σε διεθνείς εταίρους», καταλήγει.

Πηγή: KYΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα