Δημητριάδης: Η πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό αφήνει πίσω της τα αδιέξοδα

Η πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό αφήνει πίσω της τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του την Κυριακή ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης.

Αναφερόμενος στη συνέντευξη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ των Αθηνών,

στην οποία, όπως σημειώνει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει ακόμα μια φορά πως όλες οι ενέργειές του στο Κυπριακό ήταν αλάνθαστες και γι’ αυτό «φεύγει με τη συνείδησή του ήσυχη», ο κ. Δημητριάδης είπε πως όσα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ισχυρίζεται ότι συνέβησαν στη σύνοδο για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα ουδείς άλλος διεθνής παίκτης τα υποστηρίζει, προσθέτοντας πως αντίθετα ο ΓΓ του ΟΗΕ επαίνεσε τη στάση της Τουρκίας στις συνομιλίες και επέρριψε τις ευθύνες για το ναυάγιο στους ηγέτες των κοινοτήτων την Κύπρο.

«Μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα, είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης που, σύμφωνα με δηλώσεις του διαπραγματευτή Α. Μαυρογιάννη, “μίλησε σε πολλούς ανθρώπους για δύο κράτη εν είδει ιδεοθύελλας”, κάτι που επιβεβαίωσε με δημόσια δήλωσή του και ο εκλιπών Αρχιεπίσκοπος», πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης, συμπληρώνοντας πως είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που τον Μάιο του 2018 απέρριψε την πρόταση Ακιντζί ώστε να γίνει το Πλαίσιο Γκουτέρες «στρατηγική συμφωνία για τη λύση».

Δυστυχώς, η συνέντευξη δεν περιποιεί τιμή στον θεσμό του προέδρου, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ισχυρίζεται πως κατέβαλε “αναρίθμητες προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”, ενώ γνωρίζουμε πως κατέβαλε κάθε προσπάθεια για το αντίθετο».

«Θυμίζω μαζί με τις “ιδεοθύελλες” για δύο κράτη, την πρότασή του για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 και την εισήγησή του για “αποκεντρωμένη” ομοσπονδία, την οποία απέφευγε να προσδιορίσει ως συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι των συνομιλιών. Είναι, δε, ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός πως εκφράζει “ανησυχία” για την Αμμόχωστο, όταν ο δικός του υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μπροστά στους πραγματικούς κινδύνους, μιλούσε για “πυροτεχνήματα”, ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεδείκνυε εμφανή αδιαφορία για τις εξελίξεις», συμπλήρωσε. 

Η πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό, την οποία στήριζαν σε κάθε στάδιό της οι τρεις στενοί του συνεργάτες, αφήνει πίσω της τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα, την ένταξη του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Ισλαμικών Κρατών με το καθεστώς του «παρατηρητή», την έξοδο του Κυπριακού από τη διεθνή ατζέντα, τον εκτροχιασμό του Πλαισίου Γκουτέρες και την Αμμόχωστο να κτυπά στα βράχια της αμεριμνησίας του, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας πως με το τέλος της θητείας του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι στενοί του συνεργάτες παραδίδουν το Κυπριακό στη χειρότερη κατάσταση από την εποχή της εισβολής.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημητριάδης, Αναστασιάδη, Κυπριακό,dimitriadis, anastasiadi, kypriako