Δημητριάδης: Ανάπτυξη αλλά με προστασία στις αρχαιότητες

Στόχος του κράτους δεν είναι να σταματά τις αναπτύξεις, αλλά να τις προωθεί με προστασία των αρχαιοτήτων, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, όταν ρωτήθηκε για το θέμα του αποχαρακτηρισμού γης στη Γεροσκήπου λόγω ύπαρξης αρχαιοτήτων.

Σε δηλώσεις ύστερα από τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα της πόλης και Επαρχίας Λευκωσίας, ο Υπουργός ανέφερε ότι όσες αρχαιότητες βρίσκονται στην περιοχή θα προστατευθούν.

"Η ουσία του θέματος, που ήταν η προστασία των αρχαιοτήτων, έχει επιτευχθεί. Ο στόχος του κράτους

δεν είναι να σταματά τις αναπτύξεις, ο στόχος του κράτους είναι να προωθεί τις αναπτύξεις, αλλά με σεβασμό στον πολιτισμό, στην προστασία των αρχαιοτήτων", είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα του αποχαρακτηρισμού, ανέφερε ότι «αναγκαστήκαμε να αποχαρακτηρίσουμε την περιοχή, λόγω της ξεκάθαρης γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας που λέει ότι βάσει Συντάγματος θα έπρεπε να πάρουμε τη γραπτή συγκατάθεση του ιδιοκτήτη της περιοχής, επειδή είναι εκκλησιαστική γη, πριν χαρακτηριστεί ως μνημείο τύπου β`. Ο λόγος που είχαμε κάνει αρχικά τον χαρακτηρισμό, ήταν διότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε την άποψη ότι δεν χρειαζόταν η γραπτή συγκατάθεση της Εκκλησίας, αφού δεν επρόκειτο περί απαλλοτρίωσης, αλλά κήρυξης μνημείου τύπου β».

Κληθείς να αναφέρει εάν τώρα διασφαλίζεται ότι δεν θα πληγούν οι αρχαιότητες, είπε ότι θα προστατευθούν οποιεσδήποτε αρχαιότητες βρίσκονται στην περιοχή.

Όπως ανέφερε, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων έστειλε επιστολή στο Τμήμα Πολεοδομίας και έθεσε το γεγονός ότι υπάρχουν αρχαιότητες και δεν μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε ανάπτυξη χωρίς την έγκριση του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

`Υπάρχει απόλυτη συνεργασία τόσο από τους ιδιοκτήτες της γης όσο και από τους μελετητές του έργου, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των αρχαιοτήτων`, είπε.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε και σε μια `προσπάθεια να πολιτικοποιηθεί το θέμα και να δοθεί η εντύπωση ότι ο αποχαρακτηρισμός έγινε λόγω του ότι αντέδρασε ο Μακαριότατος`.

"Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Έπρεπε να συμμορφωθούμε με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και με τις πρόνοιες του Συντάγματος. Και αναρωτιέμαι γιατί κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν να παρουσιαστούν ότι είναι προστάτες των θεσμών, σε αυτή την περίπτωση ξεκάθαρα λένε ότι θα έπρεπε να παραβιάσουμε τα των θεσμών. Βρίσκω ότι υπάρχει μια υποκρισία σε αυτή την περίπτωση», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα