Δήμαρχος Μόρφου σε ΠτΔ:Οι πρόσφυγες έχουν κουραστεί

Το μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι πρόσφυγες έχουν κουραστεί να περιμένουν κάθε φορά να προκύπτει μια νέα προσπάθεια και να καταρρέει, έστειλε ο Δήμαρχος Μόρφου προσθέτοντας κατά την επίδοση ψηφίσματος στον Προεδρικό Επίτροπο, Φώτη Φωτίου ότι θα υπομένουν, αλλά όχι για πολύ ακόμα, με την επισήμανση ότι δυόμιση γενιές έχουν χαθεί και οι βιωματικοί Μορφίτες τελειώνουν.

«Δεν θέλουμε να είμαστε αυτοί που θα δώσουμε τη διχοτόμηση στην πατρίδα μας», είπε ο Βίκτωρας Χατζηαβραάμ παραδίδοντας

το ψήφισμα των Μορφιτών στον κ. Φωτίου.

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά δυστυχώς τα περιθώρια στενεύουν υπερβολικά και 43 χρόνια είναι πάρα πολλά, ανέφερε ο Δήμαρχος Μόρφου, προσθέτοντας ότι είναι καιρός να εξασκηθεί μια τέτοια πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Τα τετελεσμένα δυστυχώς επί του εδάφους δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, σημείωσε και πρόσθεσε ότι στην κατεχόμενη Μόρφου έχουν δημιουργηθεί τρία «πανεπιστήμια» και υπάρχει μια «άτακτη ανοικοδόμηση της πόλης μακριά και πέρα από τους κατοίκους της. Οπότε όλα αυτά μάλλον απαισιοδοξία μας φέρνουν παρά οποιαδήποτε αισιοδοξία».

Ο κ. Φωτίου μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τις προσπάθειες τερματισμού της κατοχής, που επιζητούμε όλοι – όπως είπε – και επανένωσης της πατρίδας μας. «Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας και συμφωνώ, 43 χρόνια είναι πολλά».

Η τελευταία προσπάθεια ναυάγησε λόγω της αδιαλλαξίας των Τούρκων και των απαράδεκτων θέσεών τους στα σημαντικά θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, πρόσθεσε. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, στη βάση των παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ, κάτι που πρέπει και η ίδια η Τουρκία να αποδεχθεί», ανέφερε περαιτέρω.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε λύση χωρίς την επιστροφή της πόλης της Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση. «Αυτή είναι η σταθερή θέση μας, αυτό έχει τεθεί πολλές φορές από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη δική μας πλευρά και έχει επαναληφθεί και στην Ελβετία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Η περιοχή της σκλαβωμένης Μόρφου έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, για την Κύπρο μας αλλά και για τις εδαφικές αναπροσαρμογές σε μια πιθανή λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Προεδρικό Επίτροπο, ο οποίος συνεχάρη εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη τα οργανωμένα σύνολα και το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόρφου για τους αγώνες που δίδουν καθημερινά και για 43 χρόνια για την επιστροφή «της αγαπημένης αυτής κωμόπολης».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα