Δηλώσεις Περδίκη για τ/κ περιουσίες

Σε δηλώσεις προέβη ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών.

Αυτούσια η Ανακοίνωση

«Το ζήτημα της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών, μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο Υπουργό. Αντιλαμβάνομαι ότι τα θέματα που αφορούν υφιστάμενες συμβάσεις, θα πρέπει να εξεταστούν από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Τα περισσότερα βέβαια ζητήματα, έχουν επανειλημμένα συζητηθεί, στο πλαίσιο

των Ετήσιων Εκθέσεων του Γενικού Ελεγκτή, όμως για να πούμε την αλήθεια, υπό μια αναγκαία επαν-ανάγνωση τους, οι πλείστες των εισηγήσεών του δεν έχουν υιοθετηθεί από την εκτελεστική εξουσία και οι συστάσεις του δεν έχουν υλοποιηθεί. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Οι υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί και είδαν ξανά το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, στις περισσότερες των περιπτώσεων θα έπρεπε να έχει διαταχθεί έρευνα, ενώ σε ορισμένες από αυτές θα ανέμενε κανείς να υπάρχουν και ποινικά αδικήματα.

Παρά ταύτα, παραμένει μια ακαθόριστη εκκρεμότητα, γύρω από τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Ελάχιστες περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, κυρίως η μία γνωστή - και για τους γνωστούς λόγους, για τους οποίους αν αναφερθώ ξανά, όπως έπραξα πριν λίγα χρόνια, θα προκαλέσω τη μνήμη του πρώην υπουργού, γιατί δηλαδή προχώρησε αυτή η υπόθεση, ενώ άλλες έμειναν στα αζήτητα. Είναι όμως αλήθεια ότι οι υποθέσεις που αφορούν την κακοδιαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, είναι στα αζήτητα και δεν έχουν προχωρήσει με ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας. Συνεπώς θεωρώ το λιγότερο ατυχή την προσπάθεια κάποιων να στοχοποιήσουν το Δήμαρχο Πάφου, κ. Φαίδωνος και να του χρεώσουν λαϊκισμό, τη στιγμή που οι ίδιοι -που είχαν και έχουν την εξουσία- ευθύνονται γι αυτή την τεράστια και σκανδαλώδη εκκρεμότητα. Εγκαλούν κάποιοι τον κ. Φαίδωνος και του ζητούν να σεβαστεί τους θεσμούς. Ότι δηλαδή θα έπρεπε πριν δημοσιοποιήσει τις καταγγελίες του, να ακολουθήσει τη θεσμική οδό. Μα η θεσμική οδός έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει και σε αυτό το θέμα. Οι θεσμοί έχουν αποτύχει στο θέμα της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Άρα ποια θεσμική διαδικασία εγκαλούν κάποιοι τον κ. Φαίδωνος ότι έπρεπε να ακολουθήσει;

Αναφορικά με το θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή Οικονομικών στο τέλος της συνεδρίασης, μετά από δική μου παρέμβαση και έχει να κάνει με το γεγονός ότι 200 κατοικίες σε μια κατά τα άλλα «καλή» περιοχή της Λευκωσίας, παίρνουν νερό από την ιδιωτική υδατοπρομήθεια, μία φορά κάθε τέσσερις ημέρες. Σύμφωνα μάλιστα με την καταγγελία του διευθυντή του Συμβουλίου υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, είναι ακατάλληλο. Υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες που έφτασαν και κοντά μας, για δερματικά προβλήματα των καταναλωτών. Οι καταγγελίες του Διευθυντή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών, ήταν καταπελτικές. Μιλούμε για κίνδυνο στη δημόσια υγεία, για την εν λόγω περιοχή, που υδροδοτείται από μια ιδιωτική εταιρεία, της οποίας η πηγή βρίσκεται στο Δάλι, το νερό της είναι ακατάλληλο προς πόση -εκτός από μη επαρκές-. Το θέμα έχει ήδη απασχολήσει τον Τύπο, αλλά σήμερα έχουμε και την καταγγελία στην Επιτροπή Οικονομικών, η οποία σύσσωμη εξουσιοδότησε τον Διευθυντή να παρέμβει προς την πλευρά του Υπουργού Υγείας για να υπάρξει άμεση επέμβαση, να συνδεθούν δηλαδή οι αγωγοί με το δίκτυο της Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, για να διορθώσουμε άμεσα το πρόβλημα. Αύριο, στην Επιτροπή Γεωργίας, στην οποία έχει κληθεί και ο Υπουργός, θα πρέπει να περιμένουμε ως Κοινοβούλιο την απάντησή του και τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει.»

Keywords
Τυχαία Θέματα