ΔΗΚΟ Με όπλο τις προτάσεις

Την «κοινωνική συμφωνία» με τον λαό προτάσσει το ΔΗΚΟ στην τελική ευθεία

Πεποίθηση του εκλογικού επιτελείου είναι πως οι άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις του κόμματος, εάν μετουσιωθούν σε πράξεις, μπορούν να πραγματώσουν το κεντρικό προεκλογικό μήνυμα του ΔΗΚΟ «Η Κύπρος μπροστά»

ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ θεωρούν

πως υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες ψήφοι και προτίθενται να τις διεκδικήσουν μέχρι τέλους

Με όπλο τις προτάσεις που έχει ήδη παρουσιάσει στον λαό θα πορευθεί το ΔΗΚΟ στην τελική ευθεία προς την κάλπη. Το κόμμα εμφανίζεται πεπεισμένο πως η δουλειά που έχει γίνει τόσο καιρό θα ανταμειφθεί και ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως ενώπιόν τους έχουν πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις, υπό μορφήν, μάλιστα, κοινωνικού συμβολαίου, τις οποίες μπορούν να αξιολογήσουν και να υιοθετήσουν μέσα από την ψήφο τους.

Όπως επισημαίνουν πηγές από την ηγεσία, κανένα άλλο κόμμα δεν έχει, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, μιλήσει τόσο συγκεκριμένα στον λαό, με εισηγήσεις που στην πλειοψηφία τους έχουν άμεση ακτίνα εφαρμογής, μετά την κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι οι προγραμματικές θέσεις του ΔΗΚΟ -η «κοινωνική συμφωνία», όπως τις αποκαλούν- είναι περισσότερες αλλά το κόμμα έχει επιλέξει, ως κεντρικό άξονα της προεκλογικής του ρητορικής, να προτάξει 9+1. Πρόκειται για τις ακόλουθες:

1. Αποζημίωση «κουρεμένων» Κύπριων καταθετών, κατόχων αξιογράφων, ταμείων προνοίας και συντάξεων, με το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος, για 20 χρόνια.

2. Επέκταση του ανεργιακού επιδόματος μέχρι 56 εβδομάδες.

3. Αξιοποίηση του 2% του προϋπολογισμού για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επανεκπαίδευση ανέργων.

4. Απαγόρευση της χρηματοδότησης των κομμάτων από ιδιώτες και επιχειρήσεις.

5. Έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών από ανεξάρτητους ελεγκτές.

6. Μείωση φορολογίας για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

7. Μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας κατά 20%.

8. Φορολογική απαλλαγή μέχρι 5.000 ευρώ για δαπάνες και ασφάλειες υγείας.

9. Υποβολή προτάσεων νόμου από πολίτες με 5.000 υπογραφές και ίδρυση Επιτροπής Πολιτών στη Βουλή.

10. Η μετεξέλιξη και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ορίζεται στο πρώτο άρθρο του σχεδίου λύσης.

Το μήνυμα παντού

Πεποίθηση του εκλογικού επιτελείου είναι πως οι προτάσεις του κόμματος, εάν μετουσιωθούν σε πράξεις, μπορούν να πραγματώσουν το κεντρικό προεκλογικό μήνυμα του ΔΗΚΟ «Η Κύπρος μπροστά». Γι’ αυτό και επιμένουν «επιθετικά» στη διάδοσή τους, ευελπιστώντας ότι θα τις ενστερνιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας και θα επιβραβεύσουν το κόμμα για την προγραμματική δουλειά που έχει κάνει. Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΔΗΚΟ αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα: Τηλεοπτική και ραδιοφωνική καμπάνια, καταχωρίσεις στον Τύπο, διαφήμιση στα social media και γιγαντοαφίσες, χωρίς, όπως τονίζουν, να γίνεται κάποια υπερβολή.

Οργανωτική δουλειά

Με δεδομένο ότι η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΔΗΚΟ έχει ήδη πραγματοποιηθεί προχτές, με μεγάλη, όπως εκτιμάται από την ηγεσία, επιτυχία, πλέον η τελευταία εβδομάδα επικεντρώνεται στην οργανωτική δουλειά, παράλληλα με την επικοινωνιακή εκστρατεία που τρέχει. Το γεγονός πως το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιό του πολύ νωρίς, επέτρεψε στους υποψηφίους να δουλέψουν πάρα πολύ στο επίπεδο της άμεσης επαφής με τον κόσμο, δραστηριότητα που αναμένεται να κορυφωθεί στα εικοσιτετράωρα που μεσολαβούν μέχρι τις εκλογές.

Στο κόμμα θεωρούν πως υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες ψήφοι και προτίθενται να τις διεκδικήσουν μέχρι τέλους. Αυτές προέρχονται τόσο από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων όσο και ανάμεσα σε ψηφοφόρους που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα ψηφίσουν ή θα τηρήσουν αποχή. Την ίδια στιγμή, η σταθερά αυξητική πορεία της συσπείρωσης του ΔΗΚΟ στις δημοσκοπήσεις ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι αυτή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέχρι την ημέρα των εκλογών, επιτρέποντας στο κόμμα να πιάσει τους εκλογικούς του στόχους.

Η δύναμη του Κέντρου

Το ΔΗΚΟ τονίζει συνεχώς ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη κεντρώα παράταξη και στις δύσκολες ώρες που βιώνει ο τόπος, ο ρυθμιστικός του ρόλος πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. «Είμαστε η αυθεντική κεντρώα πολιτική δύναμη. Χωρίς δυνατό ΔΗΚΟ δεν υπάρχει Κέντρο», είναι το μήνυμα που στέλνουν στους πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί δεν διστάζουν να τα βάλουν ούτε με τη δεξιά ούτε με την αριστερά σε κρίσιμες στιγμές, έτσι ώστε να θωρακίσουν τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας.

Στην ουσία το ΔΗΚΟ εμφανίζεται, στην τελική ευθεία, ως το βασικότερο ανάχωμα στον διπολισμό, προσελκύοντας έτσι ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι από τη δράση των δύο μεγάλων κομμάτων. «Δεν είμαστε ούτε κόμμα διαμαρτυρίας ούτε ευκαιριακός σχηματισμός, όπως κάποια μικρότερα κόμματα. Ούτε έχουμε κάποια κρυφή ατζέντα. Έχουμε προτάσεις και είμαστε υπεύθυνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Σημερινή» πηγή από το κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα